• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Инж. Давидов: Време е да консолидираме усилията си, за да променим негативната статистика на птп-та

Инж. Давидов: Време е да консолидираме усилията си, за да променим негативната статистика на птп-та

/КРОСС/ Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Агенция „Пътна инфраструктура" работят целенасочено за повишаване на пътната безопасност и предприемаме редица мерки, но е необходимо всички да консолидираме усилия, за да променим заедно изключително нагативната статистика на пътнотранспортните произшествия от последните години. Това заяви инж. Веселин Давидов, член на Управителния съвет на АПИ, пред участниците в юбилейната конференция „Мирен договор за българските пътища", организирана от Асоциацията на българските застрахователи.

С предстоящото въвеждане на тол-система пътният сектор ще се възползва от геостратегическото положение на страната и от транзитния трафик, който преминава по трансевропейските коридори, ще се акумулират средства. С тях ще се преодолее хроничното недофинасиране на българските пътища. Част от средствата ще бъдат вложени приоритетно в мерки за повишаване безопасността на движение, заяви инж. Давидов. В изказването си той подчерта, че предстои вътрешно реформиране и преструктуриране в агенцията с акцент върху пътната безопасност. Предвижда се създаването на дирекция „Пътна безопасност и планиране на дейностите по републиканската пътна мрежа". Целта е оптимизиране на процесите по планиране и реализация на мерките за подобряване на състоянието на съществуващата и изграждането на нова пътна инфраструктура.
Пътният сектор трябва да е в крак с бурно развиващите се съвременни технологии и предприемаме действия за внедряване на интелигентните информационни системи, каза още инж. Давидов.

Той съобщи, че ще бъде създадена и дирекция „Информационни технологии и системи", която ще отговаря за навлизането и по-широкото използване на IT технологии в пътния сектор, допринасящи пряко или косвено за пътната безопасност.

Работи се и по подобряване на техническата и нормативната рамка. На финална фаза е разработването на нова наредба за проектиране на пътищата. В нея ще има раздел „Безопасна зона", в който се определя безопасната зона на пътя, предназначена да се предотвратят или намалят последствията от пътнотранспортни произшествия при напускане на платното за движение. В нормативната база ще бъдат въведени точни правила за определяне обхвата на безопасната зона в зависимост от класа на пътя и проектната скорост. В проектните разработки за ремонти и ново строителство на пътища ще се предвиждат специални мероприятия за осигуряването на безопасна зона.

Предвиждат се и промени в Наредбата за специално ползване на пътищата, чийто фокус са различни крайпътни обекти като рекламни съоръжения, които често са част от статистиката на пътнотанспортните произшествия.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.