• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 21°C

А. Давутоглу: Позицията на Турция във връзка с бежанската криза съвпада с тази на премиера Борисов

А. Давутоглу: Позицията на Турция във връзка с бежанската криза съвпада с тази на премиера Борисов

/КРОСС/ Международната общност трябва да се концентрира върху бързата реакция спрямо причините, залегнали в основата на проблема с бежанската вълна, а не просто върху последиците на тази продължаваща хуманитарна трагедия, посочва премиерът на Турция Ахмет Давутоглу в писмо до министър-председателя на България Бойко Борисов, цитирано от Агенция „Фокус".

Масовото преселение на бежанци и мигранти, пред което сме изправени днес, е глобална катастрофа, каквато не сме виждали от Втората световна война насам. Сложността на проблема и неговият трансграничен характер изискват международни решения, а за тях се нуждаем от ефективно сътрудничество и истинска солидарност, отбелязва турският министър-председател. Според Давутоглу след почти пет години на конфликти и битки сирийската криза се е превърнала в хуманитарна трагедия, като почти половината от населението на страната, което е близо 12 милиона, са прогонени.

Турският премиер посочва, че страната продължава да следва „политика на отворени врати" за сирийците, без каквато и да е форма на дискриминация и стриктно спазва принципа на „неотблъскаване" и уточнява, че съгласно Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКООНБ) в момента Турция е подслонила повече бежанци от която и да е друга страна в света, като общият брой сирийци в Турция надвишава 2 милиона.

Премиерът Давутоглу отбелязва, че общите разходи досега за тези грижи и дейности приближават сумата 8 млрд. долара, докато общата сума на помощите, получени по двустранна и многостранна линия от международната общност, е едва 714 млн. долара. Той допълва, че тъй като броят сирийци, търсещи сигурност и убежище в Европа е нараснал, турската брегова охрана е засилила своята дейност, с цел поддържане на безопасността и сигурността в морето. Така от началото на годината досега турската брегова охрана е спасила повече от 55 хиляди мигранти от морето, което е повече от общия брой спасени мигранти в морето през последните пет години.

Ахмет Давутоглу заявява, че спасяването на живота на мигрантите и търсещи убежище, както и регулирането на миграцията най-общо ще продължи да бъде приоритет за Турция, но отбелязва, че е несправедливо и нереалистично да се очаква от Турция сама да поеме на раменете си миграционния натиск и заплахите за нейната национална сигурност.

Турският премиер отбелязва липсата на солидарност от страна на международната общност и очакване да види световната общност, особено ЕС, други европейски държави, а също и международни организации да се ангажират с по-голямо участие с цел да се посрещне тази причинена от хората хуманитарна катастрофа.

Давутоглу отбелязва, че е готов да сътрудничи за преодоляване на сегашната неспираща миграционна криза и добавя, че е крайно време да се изработи глобален и всеобхватен отговор спрямо този проблем и да се сложи край на тази трагедия.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.