• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Нов цех в старозагорско общежитие ще дава работа на 30 лишени свобода

Нов цех в старозагорско общежитие ще дава работа на 30 лишени свобода

/КРОСС/ Заместник-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов, главният директор на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията" гл. комисар Васил Миладинов и изпълнителният директор на Държавно предприятие „Фонд затворно дело" /ДПФЗД/ Иван Иванов откриха днес производствено помещение за изработване на арматурни заготовки.
Цехът се намира на територията на Затворническото общежитие от закрит тип „Черна гора" към затвора - Стара Загора и в него ще се осигури трудова заетост на близо 30 лишени от свобода, които ще бъдат специално обучени за това. Затворниците ще работят в модерно хале, оборудвано със съвременна техника и отговарящо на всички изисквания от охранителна гледна точка.
Фирмата, инвестирала в съвместната дейност с ДПФЗД, е една от лидерите на българския пазар в областта на търговията с метали и от две години произвежда профили от поцинкована ламарина на територията на затвора във Варна.
Средствата, вложени от страна на държавното предприятие в изграждането и оборудването на производственото помещение до настоящия момент са около 47 000 лв., а от страна на фирмата - над 1 млн. лв.
При официалното откриване днес ресорният заместник-министър проф. Проданов подчерта, че политиката за подобряване на възможностите за трудова ангажираност на лишените от свобода чрез привличане на повече потенциални работодатели и подобряване на условията за производствени дейности на територията на затворите, е от изключителна важност. Той изтъкна още, че участието на лицата в трудова дейност цели тяхното превъзпитание, придобиване и повишаване на професионална квалификация и ресоциализацията им.
По данни на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията" към началото на юни 2019 г. общият брой на ангажираните с трудова дейност лица е 2977, като най-голям е делът на заетите по чл. 80 от Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража. Това са лишените от свобода, на които с изричното тяхно писмено съгласие администрацията на затвора може да възлага доброволен неплатен труд. Техният брой е 1395 души. По линия на отдаване на труд от Държавно предприятие „Фонд затворно дело" са ангажирани 901 затворници, а заетите по домакински щат са 681. Основните области, в които лицата полагат труд, са обслужващата и комунално-битовата дейност, строителната дейност, селското стопанство, изработването на изделия на ишлеме и др.
Проф. Проданов и главният директор на ГДИН гл. комисар Миладинов се запознаха на място и с хода на ремонтните дейности, които се извършват в затворническото общежитие „Черна гора". В скоро време там ще приключи мащабният проект, с който се изграждат санирани възли във всяка килия, баня и умивалня на всеки етаж и група. Строителните дейности включват още обособяване на нови кухненски блок и столова, нови учебни стаи, фитнес зала и помещения за групова работа.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.