• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Шефът на спецсъда: Наложили сме глоби за 1,7 млн. лева

Шефът на спецсъда: Наложили сме глоби за 1,7 млн. лева

/КРОСС/ - Съдия Ушев, делото за атентата в Сарафово вече е в спецсъда. Какво да очакваме?

- Делото дойде при нас в петък - 15 юни, в края на работния ден. Днес (понеделник - б.а.) са определени съдиите, които ще го гледат - Аделина Иванова, докладчик и председател, и Виржиния Петрова, член-съдия. Заседателите са трима. Делото е от 81 тома с двама подсъдими, 169 свидетели, 54 пострадали.

- Някои от свидетелите са извън България. Това няма ли да затрудни съдебния процес и ще има ли разпити по скайп?

- По принцип разпит чрез видеоконферентна връзка е възможен, но това ще се решава от съдебния състав. Той ще вземе и необходимите мерки делото да приключи в разумен срок.

- Това дело първото за тероризъм ли е в специализирания наказателен съд (СНС), ще се справите ли?

- Да, определено.

- Какви други особени дела гледате?

- Те са за едни от най-тежките престъпления в държавата, основно - срещу организирани престъпни групи. Имаме дела с над 30 подсъдими, със стотици свидетели и томове документи, дори с над 1000 тома. Видяхте по коридорите какви купища от кашони с дела има. Обикновено те не се събират в кабинетите на съдиите, принудени сме да ги оставяме пред тях.

- Вероятно така ще се случи и с делото КТБ. Очаква се само обвинителният акт да е към 100 хиляди страници. Имали ли сте влог в КТБ?

- Не.

- Ще проверявате ли дали колегите ви са имали влогове, за да няма конфликт на интереси?

- Мисля, че съдия от СНС не е имал такъв влог. Поне не се е чуло подобно нещо, когато излизаха данни от списъците. Съдията преценява, ако делото му бъде разпределено, дали има основание да си направи отвод.

- Вие за случайното разпределение на делата ли сте? Ваши колеги смятат, че то трябва да е не само с компютър, а и според опита.

- По принцип съм за случайното разпределение, за да бъдат избегнати съмнения за манипулации. Но при действащата система няма гаранция, че съдиите могат да бъдат равномерно натоварени през годината. Едно огромно дело отнема на съдията месец да го проучи. Но има случаи, когато системата разпределя две или три  акива дела на съдия за месец, а понякога и за седмица, а на останалите не разпределя нито едно. Това трябва да се избегне. По статистика на ВСС в спецсъда имаме най-много часове в съдебна зала. Понякога заседанията продължават над 12 часа. Затова напоследък доста съдебни секретари ни напускат. Отиват в градския и административния съд, дори се връщат в районния - все съдилища, които се считат за изключително натоварени.

- Предните години отчетохте бум на споразумения по дела. А сега?

- Големият брой споразумения се дължи преди всичко на факта, че едно дело обикновено е срещу над 10 обвиняеми. Преди то да влезе в съда, някои от обвиняемите сключват споразумения. За 2015 г. внесените от прокуратурата дела със споразумения са 17. През 2014 - 43. За първото шестмесечие на т.г. те са по-малко - 8. Общо през годините съдът е отказал да одобри 23 споразумения, защото не отговарят на закона или морала, или предложените наказания са прекалено ниски.

- Но се чуват критиките, че това е пазарлък с бандитите.

- Не виждам основание. Споразумението бе въведено в НПК през 2000 г. и бе заимствано от англосаксонската система - правото на САЩ и Англия. Това е един от най-добре работещите и добре внедрени институти в нашето право.

- Защо?

- Процесът със споразумение приключва бързо - в едно заседание на една инстанция, а не на 3. Много често на подсъдими се налагат наказания над пет години затвор и от залата подсъдимият се привежда директно в затвора. Няма опасност да се укрие или присъдата да бъде отменена. Процесът излиза изключително евтино на държавата, спестяват се разходите за път и престой в София на подсъдими и свидетели от провинцията.

- Какви дела преобладават в спецсъда тази година?

- Увеличават се много делата за данъчни престъпления, а те са сред най-трудните, с изключително голям обем и много свидетели. Традиционно има много дела и за наркобанди. На трето място са групите за трафик на хора и така по цялата палитра на НК, включително и за корупция. Сред тях са делата срещу митничарите на Капитан Андреево и Лесово, срещу служители на ДАИ, делото "Палките" срещу полицаи за събиране на подкупи от шофьори. Сред по-шумните процеси, които се водят, са "САПАРД", "Октопод", делата срещу Гриша Ганчев, Златко Баретата, Цар Киро, групите на Йоско и Сако.

- Исканията за подслушвания и следене по ваши дела намаляват ли, каквато е тенденцията в други съдилища?

- От 2013 г. се увеличават с всяка година. През 2013 г. те са били 550, през 2014 г. - 1011, 2015 г. - 1111. Само за първото 6-месечие на 2016-а те са 1212, повече, отколкото за цялата 2015 г. Миналата година с добавянето към компетентността на спецсъда на престъпленията по глава I от НК почти всички искания на ДАНС, свързани с националната сигурност, минаха към нас. Това доведе до увеличаване на исканията за СРС.

- Свидетелят по делото за атентата срещу Киро Японеца - Хрисим Хриситов, бе убит. Той искал ли е охрана от съда?

- Не, но сме назначавали охрана на свидетели или жертви на престъпления по други дела. Има и защитени свидетели. Примери не мога да ви дам, защото информацията е секретна. Но делата не са едно и две.

- Имате ли колеги, готови да напуснат от страх или поради натиск как да решат дело?

- Натиск по делата не се оказва. Живеем във времена, когато повечето неща са прозрачни. Всеки, проследил дело, може да направи преценка на доказателствата и да си отговори логичен ли е крайният изход. Дали хората ги е страх? Не мога да кажа, че нямат основание да се страхуват с оглед на участниците в процесите. Но досега нито един колега не е поискал специална защита. Вярвам, че ако съдията си върши работата по съвест и безпристрастно, няма основание да се страхува. Надявам се, че страните по делата го разбират. Това ни е работата. Нищо лично.

- Коя е най-тежката присъда, издадена от спецсъда?

- Най-тежката присъда, минала вече през три инстанции и влязла в сила, е 16 г. лишаване от свобода и 200 хил. лв. глоба по дело за трафик на 27,5 кг дрога през границата.

- Колко пари от глоби може да си събере държавата по ваши дела?

- През 2015 г. са издадени изпълнителни листове за 177 920 лв. Общо за четирите г., откак функционира този съд - за 1 740 499 лв.

- Докато бяхте в градския съд, отменихте прекратяването на делото за смъртта на двете момичета под рухналата сграда на "Алабин" и го върнахте за доразследване. Сега е внесено в съда, удовлетворен ли сте?

- Отмених постановлението за прекратяване, като дадох указания какво да се извърши, за да има резултат. Указанията бяха за конкретни експертизи, на базата на които на практика е внесен обвинителен акт.

- Къде ви беше по-трудно - в градския съд или тук?

- Не мога да кажа, че някога ми е било лесно. Не мисля, че в съдебната система в София има позиция, на която да е лесно. В СНС се чувствам добре.

- Кое е най-важното качество за съдията - опитът или смелостта?

- Преди години бях по покана на Държавния департамент на САЩ на кратък стаж. Там федералните съдии се назначават по предложение на президента. Веднъж техен съдия цитира бивш президент на САЩ за критерии, по които е предлагал съдиите. Качествата по важност са - кураж, морал, познаване на закона. Тогава се изненадах, че на първо място е куражът. Сега много добре разбирам защо. Без него съдията просто няма да се справи с тези дела. Срещу някои съдии и прокурори се водят граждански и частни наказателни дела от подсъдимите. Но когато съдията има достатъчно смелост и решителност, всички в залата го усещат.

 

Светлана Йорданова

"24 часа"

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.