• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

ВАС: Съвещанието по тълкувателни дела е тайно

ВАС: Съвещанието по тълкувателни дела е тайно

/КРОСС/ Съвещанието на върховните съдии по тълкувателни дела е тайна, както съвещанието на всеки съдебен състав. Това виждане застъпи Върховният административен съд (ВАС) по две дела, заведени срещу откази на Върховния касационен съд (ВКС) да предостави протоколи от заседания по две свои тълкувателни дела на неправителствена организация.

Делата са заведени от Национална асоциация за обществена защита по реда на Закона за достъп до обществена информация. Организацията е поискала протокола от обсъжданията на Общото събрание на Гражданската и Търговската колегии по тълкувателно дело от 2012 г., както и от Общото събрание на Гражданската колегия по дело от същата година.

В решенията на ВАС, които са окончателни, се посочва, че публичността е основен принцип на работата на съдилищата, закрепен в Конституцията. Негово проявление са правилата, които например регламентират публичност на съдебните заседания - чл. 132 от Закона за съдебната власт и чл. 20 от Наказателно-процесуалния кодекс.

Успоредно с това са предвидени и механизми за защита на други права и интереси, като личните данни на гражданите, правото на личен и семеен живот, защита на човешкото достойнство, националната сигурност, разкриване и наказване на престъпления, посочва ВАС. И изтъква, че проявление на този баланс на интереси е установеното в чл. 211 от ЗСВ общо правило на "тайната на съвещанието" при решаване на всички дела.

Според ВАС националната правна уредба е в съответствие с принципа на пропорционалност, защото ограничаването в определени хипотези на принципа на публичност е в интерес на оправдани цели за защита на установени права и законни интереси, които са сравними с този на обществото да има право на пълен достъп до работата на съдебната система, за да може да формира мнение за нея.

В решенията на ВАС се посочва, че начинът на организация на тълкувателната дейност предполага образуването на дела и постановяването на решения по тях и затова несъмнено за нея важи задължението на съдиите да опазват тайната на съвещанието. И се обяснява, че само част от заседанието по всяко тълкувателно дело е публична.

"Законодателят е предвидил в чл. 124 от ЗСВ публичност и на заседанията на общото събрание за приемане на тълкувателно решение или тълкувателно постановление, в които могат да участват: главният прокурор или определен от него заместник, министърът на правосъдието или определен от него заместник-министър, председателят на Висшия адвокатски съвет или определен от него член на съвета, други поканени юристи и омбудсманът, които могат да изразят становище, но не участват в гласуването. За заседанието на общото събрание се води протокол, който се подписва от председателя и от секретар-протоколиста. Проведените дебати за вземане на тълкувателното решение и гласуването по него не са част от това открито съдебно заседание по аргумент от чл. 124, ал. 4 от ЗСВ и не са част от протокола по чл. 124, ал. 5 от ЗСВ, защото за тях съдиите са длъжни да пазят тайна съгласно чл. 211 от ЗСВ. Поради това те представляват защитена тайна по смисъла на чл. 7, ал. 1 от ЗДОИ", обясняват върховните съдии.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.