• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Димитър Делчев: Кой избра Янева с таен вот за председател на СГС

Димитър Делчев: Кой избра Янева с таен вот за председател на СГС

/КРОСС/ В последно време си задаваме въпроса „Кой избра Владимира Янева с таен вот за председател на Софийски градски съд". Никой не знае кои са 18-те гласа от членове на ВСС пуснати в нейна подкрепа, защото имаше тайно гласуване. Не може да продължаваме по този начин и да не знае кой взима решенията в съдебната власт. Ние предлагаме явно гласуване и призоваваме останалите народни представители да го подкрепят и всеки от членовете да застане с името си зад своето решение.

Това заяви пред БНР Димитър Делчев, секретар на Парламентарната група на Реформаторския блок и член на конституционната комисия.

Има орган, който да разследва случая „Яневагейт" и очаквам да видим резултати, каза Делчев. В момента Янева и Ченалова е се обвиняват коя е по-гнилата ябълка, но всички сме наясно, че това не може да бъде спор, коментира той. В конституционните промени се предвиждат повече правомощия на Инспектората към ВСС като превенция да не се стига до подобни случаи и ябълките да се отстраняват още в момента на загниването, добави депутатът.

Трябва да се покажат ясни принципи и политическа воля за промяна на функционирането на съдебната система и с промените в Конституцията, и с измененията в Закона за съдебната власт, за да покажем на всички, че подобни практики няма как да продължават, категоричен бе Делчев.

В промените в Конституцията трябва да се фокусираме върху съществените изменения, които ще постигнат реална промяна - разделянето на колегиите във ВСС и явното гласуване във ВСС, повишаване на правомощията на Инспектората, за което колегите и аз се борим, откакто внесохме това предложение.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.