• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Д. Делчев: 180-ия подпис, който сложих, е знак, че реформата започва с голямо мнозинство

Д. Делчев: 180-ия подпис, който сложих, е знак, че реформата започва с голямо мнозинство

/КРОСС/180-ия подпис, който сложих, е знак, че реформата започва с голямо мнозинство. Това е отговорността, която пое като политик. За мен конституционната реформа е изкачване на Еверест, не на по-нисък връх - взискателен съм и искам гаранция, че ще има радикални промени.

Това каза в студиото на bTV народният представител от ДБГ (РБ) Димитър Делчев,който е и секретар на Парламентарната група на РБ.

По думите му първото предложение за промени в Конституцията също е било отстъпление от политическата декларация на РБ и ГЕРБ, а второто, подписано в петък, според него, е по-малко от необходимото радикално. Въпреки това обаче, го определям като първа стъпка, обясни Делчев и каза, че между четенията ще внесе предложение за явно гласуване при вземане на решенията във ВСС. Ще направим гласуването явно - председател на ВКС, на СГС се избира явно, а във ВСС не е ясно кой зад какво решение стои - амбициран съм да променим това, каза още Делчев.

Попитан за твърде малкото подписи от АБВ под проекта, Делчев каза, че АБВ се държат като управляваща партия, само когато трябва да консумират власт и да назначават областни управители, иначе бягат от отговорност и не се знае те в управлението ли са или в опозиция, особено след като заявяват, че няма да подкрепят конституционните промени, каза Делчев. Той припомни, че АБВ са отстъпили и от Съдебната стратегия и каза, че превръщат правенето на конституционните промени в предизборна кампания.

Според Делчев политическите сили са се забавили в търсенето на консенсус помежду си, защото още от март се знае, че ще трябват опозиционните партии за постигане на съгласие. Това е Конституция, не е футболен мач - няма проект на този и онзи, трябва да се приеме проект, който парви радикални промени, което важи и за приемането на ЗСВ, и за процесуалните закони, и за НК, и за антикорупционния закон, подчерта още той. Делчев каза, че всяко отлагане е дерайлиране на съдебната реформа от вида, в който избирателите очакват да я видят.

Според него има статукво, което иска да се противопостави на реформата, хвърля прах в очите на гражданите, толерира корупцията и създава нездравословна среда за реформата и призова да не се прави имитация на реформа.

Попитан за РБ, Делчев обясни, че РБ взе решение да се яви единно на местните избори, но още няма утвърдени листи. От ДБГ настояваме отдавна за тази консолидация, припомни още той и съобщи, че от ДБГ са издигнали Прошко Прошков за водач на листата на РБ в София.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.