• 11 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8228
  •  GBP / BGN 2.3229
  •  CHF / BGN 2.0327
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 34°C

Димитър Делчев: Надявам се 2016 да бъде годината на случващи се реформи

Димитър Делчев: Надявам се 2016 да бъде годината на случващи се реформи

/КРОСС/ Преговорите за съставяне на анекс към коалиционното споразумение са в напреднал етап и може би ще бъде подписан следващата седмица. С поставяне на акцент върху приоритетни сектори и поемане на ясен ангажимент се надявам 2016 да бъде годината на случващи се реформи.

Това заяви Димитър Делчев, секретар на Парламентарната група на Реформаторския блок, член на правната и вътрешна комисии в парламента.

Оценката на „Движение България на гражданите" за изминалата година е, че има редица реформи, които не се случиха и такива, които се случват бавно, каза Делчев. Нашите приоритети са в 5 сектора и ще настояваме те да бъдат записани в анекса към коалиционното споразумение и да получат подкрепата на всички партии, които подкрепят управлението, добави той. Делчев посочи, че най-важно според РБ са реформата в съдебната система и борбата с корупцията, здравеопазването, образованието, преструктуриране на сектора енергетика и административната реформа.

Секретарят на ПГ на РБ заяви, че срещата с номинираната за следващ министър на правосъдието Екатерина Захриева е била ползотворна. Изслушахме идеите на Захариева и зададохме важни въпроси за начина, по който тя вижда осъществяването на реформата, поясни Делчев. С част от нашите приоритети се съгласи, с други трябва да се запознае по-дълбоко, каза той и добави, че Захариева е поела ангажимент за въвеждане на явно гласуване във ВСС чрез Закона за съдебната власт.

На въпрос за измененията в Конституцията Делчев заяви, че в най-висшия закон се залагат основите за истинските промени, които ще се видят от обществото. Беше направена малка крачка, бяха приети 90% от нашите предложение с изключение на квотите, с което ние не сме съгласни. Разделянето на ВСС и явното гласуване в Съвета ще се забележат веднага, защото хората ще следят кой как гласува и ще има контрол, какъвто има върху Народното събрание, коментира народният представител. Останалите промени като натовареността на съдилищата, бързината на решаване на делата ще бъдат постигнато чрез дълбоки промени в ЗСВ и процесуалните закони.

На въпрос за позицията на ДСБ, Делчев заяви, че не може да коментира позицията и решенията на колегите си, защото не ги разбира. Една партия е или опозиция, или управляваща. Ако си и двете, следващият път избирателят няма да ти даде възможност да си нито едното, нито другото, коментира още той.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.