• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Изхвърлените на брега мъртви делфини са се увеличили тройно през август

Изхвърлените на брега мъртви делфини са се увеличили тройно през август

/КРОСС/Най-малко три пъти са се увеличили сигналите за изхвърлени на брега мъртви делфини само за първите десет дни на август месец тази година. Става дума предимно за млади индивиди от вида морска свиня /муткур/, сочат данните на природозащитната организация "Зелени Балкани".

Продължават да пристигат и нови сигнали, поради което данните още не са систематизирани и обобщени от експертите. Граждани от различни краища на Черноморието сезират отговорните институции и неправителствени организации и разпространяват снимки и сигнали в социалните мрежи.

"Определено случаите от началото на този август са притеснително много и са знак, че нещо не е наред," коментира за"Дневник" експертът Димитър Попов от "Зелени Балкани", който съвместно с колегите си проучва състоянието на делфините и се грижи за опазването им.

Попов коментира, че в предходни години не е имало толкова много изхвърлени на брега млади мъртви делфини, особено през август. Причините за високата смъртност

засега не са изяснени,

обясняват от "Зелени Балкани". Същото казват и експерти от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) в писмо-отговор до секретариата на Международното споразумение за опазване на китоподобните ACCOBAМS. Организацията е отправила запитване за подробности заради тревожната тенденция в Черно море през август и опасенията, че става дума за "сериозни заплахи за делфините, свързани с високи нива на шум от човешка дейност". От министерството уверяват, че регионалните екоинспекции реагират на сигналите и предприемат мерки по тях, но засега не са изяснени причините за високата смъртност.

От началото на август 2015 г. подадените сигнали за мъртви делфини на брега на цялото Черноморие са най-малко 32, сочат необработените данни на "Зелени Балкани", които са изискали статистика от регионалните екоинспекции в Бургас и Варна. Около 80% от тях са малки делфини от вида муткур. Размерът им обичайно е около 60-70 см, което доказва, че индивидите са на възраст не повече от една година.

За сравнение през целия август на миналата година - случаите са едва 4 (данни тогава има само за Южното Черноморие, от РИОСВ-Варна не предоставят такива), а през 2012 г. - това е годината с най-много случаи на умрели делфини по брега до момента - те са 14.

Най-много за август тази година са трагичните случаи на плажа Корал, където всекидневно има информация за по 1-2 случая - общо 20 до момента, според Атанас Русков от сдружението "Да запазим Корал", който в блога на организацията публикува този уикенд текст за проблема. За 6 мъртви малки делфини има сигнал от плажа на Крапец само на 8 август, 6 - на Шабла, 7-8 около Камчия и 2-3 на Шкорпиловци, посочва Димитър Попов с уговорката, че статистиката не е изчерпателна и тепърва предстои систематизиране на данните.

За да се установят причините за масовото измиране на делфини и то преобладаващо малки, е необходимо да се направи аутопсия на мъртвите животни. За тази процедура се изисква задължително разрешително от министерство на екологията. Процедурата е тежка и често се стига до прехвърляне на отговорности между институциите, показа проучване на "Дневник" преди месец.

"За съжаление повечето трупове на делфини през август не са свежи и аутопсии даже не биха помогнали много, макар да смятам, че е необходимо да се правят," коментира Попов и уточнява, че капацитетът за това на национално ниво е много нисък.

Няколко версии за причините, нито една не е потвърдена

Неофициалните версии за възможните причини за високата смъртност на делфините са няколко, като досега няма потвърждение за нито една.

Според една от тях причината за необичайно високата смъртност са извършвани военни обучения в Черноморски води. По неофициална информация на "Дневник", във вторник (11 август) експертите от отдел "Биоразнообразие"на ековедомството, отговорни по ангажиментите на страна за опазване на китоподобните, са отправили запитване към Министерство на отбраната дали са извършвани военни обучения в близките месеци - къде, кога и как. От МОСВ са разпоредили писмено на регионалните екоинспекции и общини да направят проверки на място и да извършват аутопсии. "Дневник" също изпрати въпроси по темата до ведомството, но все още няма отговор.

По думите на експертът Димитър Попов, силно негативен ефект върху морските животни имат също и сеизмичните проучвания, които са другата подозирана причина за ръста в смъртността на малките делфини този месец.

В социалните мрежи и в медиите се появиха и подозрения, че причината може да са тестовите сондирания за находища на нефт. По официална информация обаче тази година от българската страна сондирания не е имало.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.