• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 6°C

Увеличават се броят на загиналите делфини край българския бряг

Увеличават се броят на загиналите делфини край българския бряг

София /КРОСС/ Расте броят на загиналите черноморски делфини край българския бряг, сочат данните на Министерството на околната среда и водите (МОСВ).
По-често обаче смъртта им и настъпила от старост, заболявания с гъбичен, вирусен, бактериален и/или паразитен произход, заплитане в рибарски мрежи. Загиналите от насилствена смърт делфини са единици.
От екоминистерството напомнят, че трите вида черноморски делфини - обикновен, муткур и афала, са световно застрашени видове. Унищожаването им се наказва със затвор до 5 години и глоба от 5000 до 20 000 лв.
Общо 22 мъртви делфини са открити за първите седем месеца на тази година. В териториалния обхват на екоинспекцията в Бургас - от община Бяла до Царево, са намерени 17 мъртви делфина. При три от случаите има съмнения за насилствена смърт, за което са уведомени органите на МВР. За сравнение броят на намерените и идентифицирани трупове на делфини по Южното Черноморие към края на миналия летен сезон е бил 15. Това е по-малко спрямо тази година и предходните - за 2013 г. са били открити 37 мъртви делфина, за 2012 г. - 74 мъртви делфина.
От началото на тази година във Варненската екоинспекция са получени 15 сигнала за изхвърлени от морето делфини. Шест от тях са неоснователни, се казва в съобщението на МОСВ. Година по-рано от постъпилите 16 сигнала за бозайници от разред "Китоподобни", пет са били неоснователни.
Във Варна няма случай на установена насилствена смърт над делфини, а за да ограничи подобни инциденти, инспекцията подготвя информационни срещи с граждани за опазването на морските бозайници.
При произшествие с делфин Регионалните инспекции по опазване на околната среда и водите (РИОСВ) имат задължение да констатират вида и състоянието на намерените екземпляри.
Трите вида черноморски делфини са защитен вид и са включени в приложение 3 на Закона за биологичното разнообразие. Забранено е тяхното "обезпокояване, преследване, улавяне, избиване, както и вземането на намерени мъртви екземпляри", напомнят от МОСВ.
Изключения от забраните се допуска с писмено разрешение от министъра на околната среда и водите или оправомощен от него заместник-министър.
При човешка намеса, довела до смъртта на морски бозайник от защитения вид, се сезира прокуратурата. Наказателният кодекс предвижда затвор до 5 години и глоба от 5000 до 20 000 лв.
От екоминистерството приканват гражданите да звънят на "зелените" телефони в РИОСВ - Бургас - 056/813212 и РИОСВ - Варна - 052/634 582, 052/634 579, ако видят бедстващ или мъртъв делфин.
МОСВ води статистика на защитените морски бозайници. Целта е поддържането на Националната мрежа за изхвърлени на брега или уловени в рибарски мрежи делфини.
Системата действа от 2006 г. и се поддържа от Института по рибни ресурси във Варна, със съвместните усилия на Регионалните инспекции по околна среда и води в Бургас и във Варна и Федерацията на природозащитните сдружения "Зелени Балкани".
Мрежата е основният механизъм за събиране на информация за изхвърлените на брега, уловени в рибарски мрежи или бедстващи живи китоподобни бозайници.
При установяване на рани по телата на намерените екземпляри и съмнения за насилие, се уведомява задължително МВР и ветеринарните власти.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

да се надяваме да не се намеси Тома Белев с поредната си измамна инициатива

03.08.2015 16:27:27

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.