• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 28°C

ВАС отложи делото за референдума

ВАС отложи делото за референдума

София /КРОСС/ Върховният административен съд (ВАС) отложи делото, заведено от водения от служебния премиер Георги Близнашки Инициативен комитет за изборен референдум, срещу отказа на бившия председател на Народното събрание Михаил Миков да насрочи допитването. Причината е, че адвокатът на комитета Йонко Грозев поиска от магистратите възможност да даде подробно становище по въпроса дали делото трябва да бъде прекратено, тъй като 42-то Народно събрание междувременно бе разпуснато.
Според юриста Миков в случая се явява административен орган, чийто актове подлежат на задължителен съдебен контрол. Затова и Грозев поиска от съда да насрочи следващата дата за разглеждане на делото след сформирането на 43-я парламент. Така, според него, ще се даде възможност на следващия председател на НС да се яви в съда.

"Смятаме, че въпросът е процедурен - невъзможността за участие на председателя на парламента в настоящото заседание не е пречка за разглеждане на делото по същество", обясни Грозев в залата. По думите му правомощията на парламентарния шеф по Закона за референдумите автоматично се прехвърлят и към следващия парламент.
Представителят на Върховната административна прокуратура зае същата позиция.
След кратко съвещание ВАС прие, че в случая няма представляващ Народното събрание, който да бъде конституиран по делото в момента. След това магистратите поискаха от инициативния комитет становище по този въпрос, за което бе даден и седемдневен срок.

Снимки: Булфото, всички права запазени

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.