• 03 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Даниел Митов и Христо Ангеличин се явиха в съда

Даниел Митов и Христо Ангеличин се явиха в съда

/КРОСС/ Състав на специализирания наказателен съд даде ход на делото срещу бившия министър на външните работи Даниел Митов и заместника му Христо Ангеличин, предава news.bg.

В хода на заседанието беше прочетен обвинителният акт и бе отхвърлено искането за отвод на единия от прокурорите по делото - командированата от СГП Боряна Бецова.
Съдът определи за следваща дата на съдебния процес 21 март, сряда, от 10.00 часа. Тогава ще бъдат призовани десет свидетели.

Обвинението срещу бившия министър е за престъпление по служба, а за заместника му в безстопанственост. Двамата се явиха лично в съда.

Припомняме Даниел Митов е обвинен в това, че в периода от 15.01.2016 г. до 22.07.2016 г., като министър на външните работи, при условията на продължавано престъпление не изпълнил служебните си задължения с цел да набави облага за търговско дружество и от това настъпили значителни вредни последици в размер на 494 458,03 лв.

Христо Ангеличин е обвинен в това, че в периода от 15.01.2016 г. до 22.07.2016 г., като длъжностно лице - заместник-министър на външните работи, при условията на продължавано престъпление, в нарушение на задълженията си да наблюдава и контролира дейността на дирекция "Управление на собствеността и материално-техническо осигуряване" в МВнР, не упражнил достатъчен контрол върху работата на директора на тази дирекция. В резултат на това са последвали значителни щети за Министерство на външните работи в размер на 494 458,03 лева, изплатени по силата на две споразумения сключени между МВнР и МЗХ, на търговско дружество, като сумата е недължимо платена, поради неспазване от страна на търговското дружество на ценовото му предложение - престъпление по чл.219, ал.2 , вр. ал.1 , вр чл.26 , ал.1 от НК.

Защитата поиска отвод на прокурор Бецова с два мотива - първият е във връзка с нейното командироване и вторият мотив бе заради нейни изказвания в медиите. Визираха се конкретни публикации в "Епицентър" и "Правен свят".

Адвокат Ина Лулчева обясни след края на заседанието, че е недопустимо да се изопачават фактите публично, за да се злепоставя обвиняемия. "Вярно е, че прокурорът излага фактите в обвинителния акт и не следва да изнася информация за медиите. Ние бяхме длъжни да направим този отвод. Съдът прие, че той е неоснователен. За нас не е пречка - нито един, нито двама, нито трима прокурори. След като те считат, че за да защитят това обвинение е необходимо участие на трима и държавата може да си позволи лукса, защото това са държавни средства все пак - за участие на трима прокурори в едно дело - нека да участват", коментира защитникът адвокат Ина Лулчева.

Прокурор Бецова коментира от своя страна, че нейното участие в настоящото съдебно заседание е във връзка с воденото от нея досега по делото досъдебно производство.

"Логично беше. Дали ще е с мен или без мен това дело - то ще си мине, тъй или иначе. Право на страните е да искат отвод", коментира още тя.

На въпрос за сложността на делото и необходимостта от трима прокурори по него, колкото са и по делото за КТБ, прокурор Бецова заяви: "Аз съм командирована единствено и само за това, защото съм го гледала в досъдебна фаза. Колегите ще се справят и без мен. Логично е - аз съм водила всички разпити на свидетели и може би в зала ще съм по-полезна".

Защитата обясни още, че сумите всъщност са възстановени като са върнати 600 лв. повече.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Този служител на чужди служби ни беше външен министър.....

12.03.2018 13:59:52

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.