• 03 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Версията на СГС за срив по време на разпределението на делото за несъстоятелност на КТБ не се потвърждава

Версията на СГС за срив по време на разпределението на делото за несъстоятелност на КТБ не се потвърждава

/КРОСС/ Версията на Софийския градски съд за срив по време на разпределението на делото за несъстоятелността на Корпоративна търговска банка, не се потвърждава. Прекъсване на интернета не е отчетено нито от интернет доставчика, нито се вижда от системата във Висшия съдебен съвет, където е трябвало да пристигне протоколът от разпределението на делото.

Тази тежка констатация е сред изводите на външния експерт от Министерския съвет Васил Величков, който участва в комисията, назначена да провери как е било разпределено делото за несъстоятелността на Корпоративна търговска банка. Докладът беше представен на днешното заседание на ВСС. Проверката започна на 13 ноември, а поводът бяха съмненията около действията на ръководството на СГС.

Освен това докладът за пореден път е показал, че софтуерът за случайно разпределение на делата в Софийския градски съд (СГС) не е защитен от манипулации и процесът на случайно разпределение на делата може да бъде манипулиран от всеки, без той да има специализирани познания.

Протоколът от първото разпределение се появи в системата на Висшия съдебен съвет близо 24 часа след като ръководителят на Гражданското отделение и заместник-председател на СГС Богдана Желявска беше разпределила делата.

Каква е причината за това, проверката не може да покаже, но със сигурност не е онова, което СГС е посочил. На практика инспекцията изобличава в лъжа тезата на ръководството на най-големия окръжен съд.

„Изключително смущаващи са констатациите от доклада на проверката. Това означава, че системата, която сега се ползва, не ни създава и минимални гаранции, че не може да има манипулации. Не казвам, че такива се извършват, но съмнението е основателно. Трябва да вземем бързи мерки, иначе няма как да чакаме неопределено или дълго време да създаваме нов продукт", призова членът на ВСС Калин Калпакчиев.

След близо едночасов дебат в крайна сметка ВСС прие, че до края на годината трябва да бъде изготвена нова версия на съществуващата система Low Сhoice, като в нея ще бъдат включени всички препоръки от доклада на външния експерт. След като нововъведението стане факт, ще бъде направен стрес-тест, за да се разбере дали то удовлетворява стандартите за сигурност.

Съветът не успя да се обедини около становището, че има данни за манипулации по разпределението на делото за КТБ и че трябва да се потърси отговорност от ръководството на съда, но от цитираните извадки от доклада от проверката, от изказванията на Галина Карагьозова (от работната група за проверката), министър Христо Иванов и Калин Калпакчиев, стана ясно, че ръководството на СГС не е дало задоволително обяснение за начина, по който протокол от първото разпределение на делото не се е появил в системата на ВСС, след като няма данни за срив, и че в системата за случайно разпределение не е заложена защита.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.