• 05 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

ВКС върна на апелативния съд делото за убийство в пернишка механа

ВКС върна на апелативния съд делото за убийство в пернишка механа

/КРОСС/ Магистратите от Върховния касационен съд (ВКС) върнаха на Софийския апелативен съд (САС) делото срещу Артур Мхоян за умишлено убийство в Перник, съобщиха от ВКС.

Решението не подлежи на обжалване.

Делото пред ВКС е образувано по жалба на подсъдимия Артур Мхоян. Той обжалва решение от 12 юли 2017 г. на САС. В това решение изцяло е потвърдена присъдата по н.о.х.д. № 369/2015 г. на Окръжен съд - Перник.

С присъдата подсъдимият е признат за виновен в това, че на 01 февруари 2015 г. в Перник, в механа "Стотинката", умишлено е умъртвил Драгомир Славчев. За това е осъден на 15 г. затвор при първоначален строг режим. Той е осъден да заплати на частния обвинител и граждански ищец Антоанета Методиева сумата от 25 000 лева. Парите са обезщетение за причинените в резултат от престъплението неимуществени вреди.

Съдебният състав на ВКС приема, че касационната жалба е основателна. По мнението им апелативният съд, макар да е провел въззивно съдебно следствие за изясняване на важни обстоятелства за правилното решаване на делото, предприетите от него мерки не са били достатъчни за разкриване на обективната истина. С това съдът е допуснал нарушение на чл. 13 и чл. 14 от НПК.

Основният спор по делото е дали инкриминираната вечер пострадалият Драгомир Славчев е носел със себе си нож, с който е нападнал подсъдимия. От разрешаването на този спор пряко зависи правилното приложение на материалния закон, приема тричленният състав на ВКС.

По време на извършване на убийството на Славчев са присъствали две свидетелки. Обстоятелството, че едната свидетелка е съпругата на подсъдимия, а другата - жената, с която жертвата е живеела на съпружески начала, конституирана в качеството на граждански ищец и частен обвинител, обяснява наличието на противоречия в показанията им по отношение на редица факти, включително и относно притежанието на инкриминирания нож.

"Именно поради възможността страните в процеса да бъдат заинтересовани от изхода на делото, депозираните от тях изявления подлежат на внимателна преценка, съпоставка с останалите доказателства и проверка чрез други доказателствени средства", категорични са съдиите от ВКС.

В мотивите си за връщане на делото върховните съдии пишат, че след като фаталната вечер на масата освен свидетелите Методиева и Райков, са присъствали и други лица - Кристиян Милчов, Симеон Миланов и Михаил Андонов, въззивната инстанция е следвало да ги разпита. Според ВКС това е било абсолютно необходимо.

Провеждането на непосредствен разпит на тези свидетели, освен че ще допринесе за проверка на показанията на другите свидетели, би внесло яснота и по спорния факт, а именно - чия собственост е инкриминираният нож.

Върховните съдии искат от апелативните си колеги да разберат дали, за да се излезе от заведението "Стотинката", се минава покрай мястото, където е намерен този нож, който е веществено доказателство. Има противоречива доказателствена информация за този факт.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.