• 06 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

ВСС бави проверката на разпределението на делото за КТБ

ВСС бави проверката на разпределението на делото за КТБ

София /КРОСС/ Ден преди първото заседание по делото за несъстоятелността на Корпоративна търговска банка (КТБ) в Софийски градски съд, няма официални данни какво се случва с проверката за разпределението му.
Днес изтича десетдневният срок, който Висшият съдебен съвет (ВСС) даде на 13 ноември на трима свои членове и експерти, за да отговори на съмненията около разпределението. По информация на "Дневник" резултатът от нея обаче все още няма, а комисията не се е събирала в последната седмица.
Причината е че двама от ИТ специалистите, определени да участват в инспекцията са били в командировка в Германия през по-голямата част от времето. А разработчикът на софтуера на системата на съда е в САЩ до март 2015 година.
От ВСС заявиха, че вероятно утре комисията ще се събере, за да обсъди какво се случва. Проверката беше възложена на членовете Галина Карагьозова, Незабравка Стоева и Румен Георгиев (председател на комисията по информационни технологии), двама специалисти и един външен експерт.
В неделя пред "Дневник" Карагьозова заяви, че трябва да се сглобят всички бележки на експертите, както и да се получат документи от председателя на съда Владимира Янева. "По-добре проверката да бъде цялостна, дори и това да налага закъснение на резултата", заяви още членът на ВСС.
Повод за проверката станаха съмнителните действия на ръководството на Софийския градски съд около разпределението на делото за фалита на КТБ. Протоколът от първото разпределение на делото (което се падна на командированата съдия Калинка Илиева) липсваше от системата на Висшия съдебен съвет. От съда обясниха това със срив на интернет връзката, но за "Дневник" магистрати работещи в Съдебната палата споделиха, че не са усещали проблеми по това време на деня.
Според източници на "Дневник" връзката на СГС и съдебният съвет е една от най-добрите и от понеделник сутрин, когато протоколът е трябвало да бъде изпратен, няма следи да е имало срив. Впоследствие протоколът се появи, а делото се наложи да бъде преразпределено, защото съдия Калинка Илиева си направи отвод. При новото разпределение делото се падна на съдия Иво Дачев, но под нов номер. От новия протокол стана известно, че съдия Калинка Илиева също е била включена в подновеното разпределение.
Отговор, който СГС така и не дава, е защо търговските дела, се разпределят от ръководителя на гражданското отделение
Богдана Желявска, а не Иво Дачев, който е начело на търговското отделение.
Без коментар от ръководството на съда остана и защо не беше уважено искане на журналисти от съдебния ресор да присъстват на разпределението. Впоследствие Желявска организира демонстрация само за екипа на Нова телевизия. Пред тях тя заяви, че сривове в системата за случайно разпределение са ежедневие и показа как при това се случва. Попитана защо тя разпределя делата, Желявска заяви, че ако двамата с Дачев го правели едновременно, за новопостъпилите за деня граждански и търговски дела системата можела да генерира два пъти един и същи номер.
В търговското отделение на съда тече и друга проверка - от Инспектората на ВСС, която беше предизвика заради други съмнения със случайното разпределение. В апогея на конфликта между Делян Пеевски и Цветан Василев, няколко от делата се паднаха на един и същ съдия Румяна Ченалова. От съда категорично отказват да коментират и въпросите свързани с адвокат Момчил Мондешки, който през последните две години е забелязван в кабинетите на ръководството на СГС и който получава преференциално отношение от съдии по дела, които води. От ВСС миналата седмица заявиха, че ще обсъдят дали да се самосезират във връзка с изнесената от в."Капитал" информация.
Членовете на ВСС се обединиха около становището, че ВСС дължи спешен отговор на поставените по разпределението на делото "КТБ" въпроси. Главният прокурор Сотир Цацаров предложи резултатите от ревизията да бъдат докладвани на съвета и да бъдат оповестени публично.
"Дължим експедитивен и ясен отговор и проверката трябва да бъде извършена от ВСС", посочи преди близо две седмици членът на ВСС Юлия Ковачева. Калин Калпакчиев допълни, че са се натрупали "много съмнения за манипулации" и всеки един въпрос трябва да бъде изяснен в максимална степен. "От това зависи авторитетът на съда, това дело е съществено и важно за държавата".

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

http://pal.bg/?ref=43f3bibe02

23.11.2014 20:35:59

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.