• 11 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8145
  •  GBP / BGN 2.2728
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

В разгара на протестите: Авторът на пенсионната реформа във Франция подаде оставка

В разгара на протестите: Авторът на пенсионната реформа във Франция подаде оставка

/КРОСС/ Нов удар за френския президент Емануел Макрон в опитите му да прокара спорна пенсионна реформа, която доведе до безпрецедентни стачки и блокади в цялата страна. Върховният комисар за пенсиите към правителството Жан-Пол Делювоа подаде оставка.

Именно той е сред авторите на реформата, която предизвика масовото недоволство на французите. Делювоа си тръгва, след като местни медии разкриха, че не е обявил публично, че е заемал позиции паралелно с поста си в кабинета, съобщи в. "Монд".

В изявление пред АФП Жан-Пол Дюлювоа заяви, че доверието в него е подкопано от "насилствени атаки" от профсъюзите и опозиционните лидери, които искат да дискредитират преразглеждането на пенсиите. Според него то "е от съществено значение за Франция“. Кабинетът на Макрон заяви, че Делювоа ще бъде заменен "възможно най-скоро".

Съгласно новия пенсионен план тези, които са с пълен работен стаж, ще имат право на месечна пенсия от 1000 евро минимум на месец.

Предложената система няма да промени правната възраст за пенсиониране, която сега е 62, но работниците ще трябва да работят до 64 години, за да получат пълна пенсия.

Оставката на Делювоа идва в решаващ помент за Макрон.

Правителството му продължава да настоява за пенсионната реформа, която синдикатите отхвърлят и настояват тя да бъде преразгледана. Стачките в страната не стихват вече повече от седмица, а близо 70% от французите подкрепят протестите.
В съобщение френското президентство обяви, че е приело оставката на Жан-Пол Делювоа, който не желае да вреди на работата на правителството.

През последната седмица се засили натискът върху Жан-Пол Делювоа да подаде оставка заради потенциален конфликт на интереси, след като не е разкрил, че заема 13 позиции, включително като доброволен администратор в център за обучение в сферата на застрахователното дело.

Самият той коментира, че е сгрешил като не е разкрил, че заема други длъжности. Няколко министри го защитиха, като обявиха, че е действал добронамерено.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.