• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Откриха нов метод за забавяне на стареенето

Откриха нов метод за забавяне на стареенето

/КРОСС/Учени от Лондонския университетски колеж установиха, че високата социална активност на 50-60-годишна възраст намалява риска от деменция и други невродегенеративни заболявания в бъдеще, съобщи сайтът MedicalXpress.

Изследването обхванало 10 228 души. През периода 1985 - 2013 г. те участвали в 6 допитвания за честотата на социалните си контакти с приятели и роднини. Освен това от 1997 г. нататък доброволците минали тестове за когнитивни способности, като целта била да се открият евентуални симптоми на деменция.

Оказало се, че на 60-годишна възраст общуването с други хора е свързано с намаляване на риска от слабоумие. Вероятността от развитие на деменция за хората, които ежедневно общуват с приятели и близки, била с 12% по-малка, отколкото за онези, които общуват с приятели веднъж на няколко месеца.

По думите на специалистите, продължителното изследване дало възможност да се потвърди важната роля на социалните контакти за профилактиката на деменцията.
Предишни изследвания не изключиха възможността по-рядкото общуване с близки хора да допринася за влошаване на когнитивните функции.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Нищо ново под слънцето - сега тези "учени" ще "преоткрият" всички достижения на социалистическото здравеопазване. Имам предвид не такава гола статистика, която не доказва нищо, а скенери на мозъка, които доказват как при прекратяване на социарните контакти мозъкът се свива ( получават се условия за инсулт), а при възобновяване на социални контакти у пенсионери, мозъкът възвръща обема си. Изследването беше правено в бившата ГДР!

12.08.2019 14:44:38

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.