• 02 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Галъп: 30 години след 1989 г. едва половината българи харесват демокрацията

Галъп: 30 години след 1989 г. едва половината българи харесват демокрацията

/КРОСС/ 76% от хората по света се съгласяват с твърдението, че демокрацията може да има недостатъци, но е най-добрата форма на управление. У нас също има мнозинство в подкрепа на това твърдение, но по-малко - 52%. Така в България, в третото десетилетие след началото на демократичните промени, отношението към демокрацията остава по-скоро положително, но в по-ниска степен спрямо света.

В рамките на десетилетие степента на приемане на демокрацията по света като че ли леко спада - мнозинството, което приема, че това е най-добрата форма на управление, е разколебано от 79% на 76%. В България има сходни белези - от 60%, съгласните спадат за десетилетие до 52%.

Това показват данните от две вълни на изследване, проведени от световната асоциация „Галъп интернешънъл" (в сътрудничество с УИН) в повече от 60 държави и сред повече от 60 хиляди души. Вълните са в средата на двете десетилетия на двайсет и първия век - през 2005 и 2015 г.

За първи път тук сравняваме даннитe от двете мащабни изследователски вълни. Поводът е 30-тата годишнина от 1989 г. Специално по този повод „Галъп интернешънъл" започва да публикува нагласите на българите по важните въпроси на съвремието ни.

Част от данните вече бяха излъчени в предаването #Европа и рубриката „Къде сме ние" по БНТ.

Как е по света

Населението на света показва висока степен на приемане на демокрацията. В нашето десетилетие 76% от всички запитани отговарят положително или по-скоро положително на твърдението „Демокрацията може и да има своите недостатъци, но е най-добрата форма на управление". 20% по-скоро не са съгласни или съвсем не са съгласни с това твърдение, а делът на тези, които не могат да отговорят, е 4%.

Десет години по-рано делът на съгласните и по-скоро съгласните е бил 79% - срещу 17% по-скоро несъгласни или съвсем несъгласни, а останалите - колебаещи се.

В дела на харесващите демокрацията се отбелязва разколебаване във всички изследвани региони. Най-осезаема е разликата в Азия, Африка и в Източна Европа. Разбира се, за да се отчете трайна тенденция, е нужна и още една вълна на изследване - която предстои.
Ходът на политическите събития в световен мащаб напоследък може би е оказал свето влияние. Отчетеният известен спад в дела на световното население, припознаващо демокрацията като най-добър начин за решаване на обществените дела, може да означава и уклон към все по-авторитарни и популистки модели на управление, но тепърва трябва да се види дали става дума за устойчива тенденция.

Възприемането на демокрацията като най-добра форма на управление днес е широко разпространено във всички демографски групи по света. Подкрепата по отношение на демокрацията е висока, независимо от нивото на религиозност и се среща практически сред всички вероизповедания. Закономерно, колкото по-високо е нивото на образование и доходите, толкова по-висока е и подкрепата на демократичното управление.

Ако погледнем картината по региони, през 2015 г. демокрацията е най-харесвана - очаквано - в Северна Америка (82% мнозинство съгласно, че демокрацията е най-добра форма на управление) и в Западна Европа (80%). От друга страна, нивата на съгласие с твърдението, че демократичната система е най-добра са най-ниски в Източна Европа (64%) и Северна Азия (55%).
Как е у нас

България е в съзвучие със страните в Източна Европа, които споделят по-скоро позитивни оценки за демокрацията, на не в особено висока степен. А дори и на фона на Източна Европа България е под средните стойности. Явно е, че при нас резултатите от трансформацията след 1989 г. е оставила много въпросителни за качеството на демокрацията.

Изследването отчита, че в хода на третото десетилетие след демократичните промени у нас, 52% от българите са съгласни, че макар и да има своите недостатъци, демокрацията все пак е най-добрата форма на управление. Една трета от нашите сънародници обаче не могат да се съгласят с това твърдение, а 16% не знаят как да отговорят.

У нас и спадът в последното десетилетие като че ли е още по-осезаем - 52% процента одобряват демокрацията сега срещу 60% преди десетилетие. А делът на българите, които не смятат, че демокрацията е най-добрата форма на управление, се е повишил с една десета - от 23% на 32%.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

При една евентуална лека диктатура, би бил по-приятен живота и развитието. Щото само под диктат има страх от закона, не като при клишето, наречено демокрация!

27.06.2019 08:18:50

Милионерите от Галъп

В България цари фашистка диктатура на Бойко Борисов и олигархията зад него! Каква демокрация?

26.06.2019 23:08:44

БКП-партийното менгясъ

Какво общо с ДЕМОКРАЦИЯТА има мутро-милиционерския наци-комунистически БКП-ЦИГАНЬОР-КОМУНИЗЪМ само за БКП-ГЕРБ, БКП-БСП, С-ДС, ДС-ДПС, Н-ДС-2, ДС-МВРо, ДС-НФСБ, БКП-хА-така, БКП+ДС-АБВ, .... безотговорно криминално облагодетестващ само БКП+БЗНС-българеещи се http ://bit.ly/2kcpUBZ ДС-патриотарстващи https ://bit.ly/2X28h9A партийни катуни от ЦИГАНИ ?!

26.06.2019 23:04:26

Анонимен

Ало,галъпите,ама другите 50 % ,дето не одобряват демокрацията ,са против и комунизма-не го забравяйте това !

26.06.2019 13:21:18

друг път демокрация

Вие на това демокрация ли му викате?!? На това васалничене към Сащ и еврогейския съюз? На тотална липса на зачитане и прилагане на законите? На унищожаването на армията ни. На разграбването на всяка държавна придобивка от миналото чрез т.нар. преход?!? На наши и ваши. На застаряващото, намаляващо и оглупяващо малцинство, наречено българско население... Не, това не е никаква демокрация, това е демокрация по българско-краварски тип, нали сега кравфермата е големия брат, та направо се стопихме като нация!

26.06.2019 12:40:14

Анонимен

Ква демокрация , кви пет лева , в България се насади един привнесен от Русия модел на олигархичен капитализъм и власт на чиновника , тотална корупция и беззаконие .... и както е в Русия така и тук всичко това е като воденичен камък за развитието на държавата ... а пък точно Кънчо/Райчевците имат главна роля в манипулирането на обществото и насаждането на модела .

26.06.2019 12:16:00

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.