• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Политици склонни да отменят деня за размисъл

Политици склонни да отменят деня за размисъл

/КРОСС/ Кандидати за депутати от основните партии у нас са готови да разгледат промени в Изборния кодекс, с които да отпадне забрана за обявяване на резултатите от социологически проучвания 24 часа преди и в деня на вота. Според експерти така избирателите ще имат реална информация за нагласите и гласуването.
Според Цецка Цачева (ГЕРБ) въпросът с публикуването на данни от изследвания може да бъде разгледан при евентуален цялостен ремонт на кодекса. "Много хора са решили за кого да гласуват още преди деня за размисъл. Затова за мен той е излишен", обяви още Цачева пред „Труд".
В БСП смятат, че след изборите ще се видят моментите в Изборния кодекс, които следва да бъдат променени. Тогава въпросът за социологиите също може да бъде разгледан. Според Мая Манолова (БСП) забраната за обявяване на данни от проучвания в деня на вота не трябва да отпада. Тя обаче призна, че и в момента има случаи, в които разпоредбата не се спазва.
Четин Казак (ДПС) обясни, че има аргументи и в двете посоки. От една страна било хубаво хората да могат да погледнат проучванията в деня на вота, за да се информират за последните нагласи. От друга обаче - това можело да ги откаже от гласуване. И за Казак денят за размисъл е излишен.
"Абсолютно е излишно да има ден за размисъл и забрана за обявяване на резлутати. Живеем в модерни времена и никой не може да спре обявяването на резултати в интернет в изборния ден. Това ще има и още един положителен ефект, ще вдигне избирателната актоивност", смята Николай Бареков (ББЦ).
За Валери Симеонов (НФСБ) забраната е необходима.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.