• 27 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Преглед на печата

Преглед на печата

/КРОСС/Изплащат гарантираните депозити от КТБ в 9 банки

Ще отменим цесиите и прихващанията от тази банка

в. Класа

Гарантираните депозити в КТБ ще бъдат изплатени през 9 банки, съобщи премиерът Бойко Борисов, който заедно с финансовия министър Владислав Горанов и председателя на Бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова обсъди ситуацията с Асоциацията на търговските банки в България.
На срещата стана ясно, че ще бъде предложен законодателен текст, който да отмени всички прихващания между кредити и депозити в КТБ (отмяна на т.нар. "цесии"). Законодателната промяна ще бъде предложена за одобрение от парламента между първо и второ четене на актуализацията на бюджета. Според Бойко Борисов това може да спести на хазната около 800 млн. лева от средствата, с които държавата ще подпомогне Фонда за гарантиране на депозитите при изплащането на минимално гарантираните депозити от 100 хил. евро в КТБ: От тук нататък сме създали максимално добра организация за времето до 4-ти декември изплащането на хората на депозитите от КТБ.
В 9 банки ще се извърши. Няма спорове. Тъй като имаше и други спекулации, ще отменим всички прихващания в КТБ, всички, които са се нагласили през цесии, една вторична далавера. Така че на практика аз се надявам едно 800 милиона да си влязат обратно в държавата.
На срещата бе представен и новият директор на Фонда за гарантиране на влоговете Радослав Миленков.
Пълния текст четете на www.classa.bg
Стр. 1

След среща на премиера с банките

Плащат депозитите в КТБ и през уикенда

в. 24 часа 

Полиция ще пази клоновете, където ще се дават парите на хората
9 банки ще изплащат гарантираните депозити в КТБ, съобщи вчера новият шеф на фонда за гарантиране на влоговете Радослав Миленков. Той отказа да съобщи имената им.
Според неофициална информация това са УниКредит Булбанк, Банка ДСК, ОББ, Райфайзенбанк, Пощенска банка, ПИБ, ЦКБ, Сосиете Женерал Експресбанк и СИБАНК. В списъка можело да има промени и да бъдат добавени още банки.
Те ще бъдат помолени да изплащат депозити и в първата събота и неделя след 4 декември, обясни Миленков.
Засилено полицейско присъствие от 4 декември около всички клонове на банки, които ще плащат гарантирани депозити, е разпоредил премиерът Борисов.
Стр. 1

700 лева акo забременееш

в. Телеграф 

Фирма задължава служителките си да плащат 700 лева обезщетение, ако забременеят. В трудовите им договори е записана специална клауза, според която в случай на майчинство те дължат обезщетение на работодателя си. Това е един от многото сигнали в Комисията за защита от дискриминация за тормоз от страна на шефове към бъдещи майки. Жена дори се оплакала, че загубила бебето си заради стреса на работното място и натиска да напусне, който й бил оказан, след като се разбрало, че е бременна. Фирма пък започнала да наема на работа само жени над 50 г., тъй като нямало "опасност" да забременеят.
Пловдивска фирма задължава служителките си да плащат 700 лева неустойка, ако забременеят. Скандалната клауза е включена в трудовите им договори, а за казуса е сезирана Комисията за защита от дискриминация. Сигналът е подаден от млада жена, която кандидатствала за работа във въпросната фирма и след като преминала обучение, й бил предложен договор със заплата от около 500 лева. Тя била готова да го подпише, но една от клаузите я втрещила - тя гласяла, че ако служителка на фирмата забременее след постъпването си, дължи на работодателя обезщетение от 700 лева. В крайна сметка жената се отказала да работи във въпросната фирма. Не се явила на заседанието на Комисията по дискриминация по казуса и преписката била прекратена поради недостатъчно доказателства.
Това обаче далеч не единственият случай на лошо отношение на работното място към бъдещи майки. В момента антидискриминационната комисия разглежда фрапиращ сигнал на жена, работеща в кафене, която била подложена на тормоз, след като забременяла. Жената карала трудна бременност, представяла болнични листове на шефката си, които не били приемани. Оплаква се, че я карали да подаде молба за напускане, следвали заплахи по телефюна, казвало й се, че няма полза от нея. Заради неприятностите жената влиза с високо кръвно в болницата, което според нея се е отразило фатално на детето. Ден след раждането то умира.
Възрастни
Друга жена пък се оплакала, че фирма отказва да я вземе на работа, защото била на 30 години и имало "опасност" да забременее и да има дете. Дружеството имало нова политика - да се назначават само служителки над 50 години.
Комисията по дискриминация е наложила глоба на управителка на пловдивска фирма заради тормоз над нейна подчинена, чакаща дете. Преди да стане ясно, че е бременна, служителката се ползвала с доверието на шефката и била ценена като кадър. След като обявила, че ще става майка, обаче всичко тръгнало наопаки. Променили условията й на труд, управителката не й разрешавала обедна почивка, подложена била на тормоз и незачитане като пълноценен служител. Накрая се стигнало и до уволнението й с мотив, че не притежава необходимите качества за работата. Последвал стрес, който се отразява и на бременността й, като на няколко пъти има риск за загуба на бебето.
Мобилен оператор също е бил глобен след поредица оплаквания от негови служителки, които били лишени от социални придобивки, след като се върнали от майчинство. На една от тях дори заплатата била намалена. На компанията са направени предписания да не ощетява майките и те да получават равностойно възнаграждение с останалите служители.
Стр. 1,4,5

Без критерии и на тъмно

в. Капитал Daily 

Без правила и критерии и при пълна непрозрачност Българската народна банка решава кой може да бъде синдик на фалирала банка. Изборът кой да разпределя активи за милиарди става чрез влизане в списък, който е таен и се попълва по благоволение на някого в централната банка. Става след подаване на молба от кандидат, без изпит и оповестен метод на подбор. Въпросът е принципен, но е особено актуален покрай предстоящите назначения в КТБ.
Обобщените изводи са от допитване на "Капитал Daily" до търговски адвокати и до присъстващи в обновения списък на синдиците. А самата БНБ не отговори на въпросите как точно и кой избира имената във въпросния списък, има ли критерии и какви. Същите въпроси преди ден повдигнаха и от асоциацията на банките.
Стр. 1

Да оставим новините от бъдещето в миналото

в. Труд 

След седмица тръгва поредната обществена поръчка за електронно здравеопазване. С въвеждането му ни "плашат" още от 2006 г.
След половин година ще имаме нова и по-добра спешна помощ. Това пък ни обещават от четири години.
Няколко поредни правителства ни уверяват как ще демонополизират здравната каса и ще задържат младите лекари у нас.
Дано поне веднъж обещаните промени се случат. Дано най-сетне новините от бъдещето се сбъднат, а неизпълнените обещания останат в миналото. Защото няма нищо по-важно от здравето.
Стр. 1

Видяха милиарди под земята в България

в. Новинар

Милиарди левове се крият в недрата на земята на територията на България.
В страната ни има неразкрити четири газови и три нефтени находища, които ще стигнат за цяла Европа. Това обяви пред "Новинар" радиестезистът д-р Добри Стойков от Центъра за диагностика и изцеление на кармата.
Той твърди, че находищата щели да ни направят енергиен център на Европа, а ориентировъчните им параметри били запас от 538 401 600 000 куб. м газ и 453 568 500 000 куб. м нефт. Стайков уточни, че с екипа му са се натъкнали на находищата при проучване, правено по време на газовата криза. Освен това от центъра открили и едно златно находище.
Стайков твърди още, че знае къде точно се намира изчезналият малайзийски самолет. По думите му той бил засмукан от нов Бермудски триъгълник.
Стайков допълни, че този нов Бермудски триъгълник представлявал вакуум в Космоса и не работел непрекъснато. По думите му в него в момента се намирали и други летателни машини, не само изчезналият самолет.
Стайков каза още, че пилотът на малайзийския самолет се свързал с него на енергийно ниво и му разказал всичко. По думите му всички пътници в самолета са били живи 5 дни, след като машината попаднала в Бермудския триъгълник.
Стр. 1,2

Паяжината на Мавъра

Претоплените мантри са музика само за ушите на неформалния лидер на ДСБ и неговите маши Старата десница се настани на трапезата на властта, хвърляйки гръмки, но неосъществими обещания за радикални реформи

в. Политика 

Изненадващо за управляващите, но напълно логично заради взаимно изключващите политическо сътрудничество подкрепящи ги партии, точно те започнаха да всяват съмнения в стабилността на мнозинството. Това си пролича още по време на преговорите, чийто резултат беше обща декларация, в която конкретните задачи и цели бяха замазани от фразеология, противоречаща на сега действащата конституция. Нелицеприятният извод, който се наложи, беше, че така наречените "партньори" искат облагите на властта, но са готови всеки момент да се измъкнат от кораба и да изоставят ГЕРБ, ако той не издържи на предстоящата буря от тежки решения.
Отказът от отговорност обаче не е лесно осъществим, след като заради келепира участниците в управлението са подменили вота на избирателите и са предизвикали вълна от недоволство сред техните симпатизанти. Тактиката за връщането на доверието е не по-малко лицемерна. Но не и нова за криминалния преход, поради контрола от страна на кукловодите. Те натрупаха опит в организирането на една или друга манипулация, а и изпълнителите се научиха да спазват безусловно отредените им роли особено след като изпитаха на гърбовете си, че получената даром власт не ги прави недосегаеми.
Всъщност, както обикновено през последните десетина години, битката приключи още с края на изборите, когато пак се разбра, че нито една партия не може да управлява самостоятелно. След 5 октомври първо се забравиха онези договорки от пролетта при президента, с които трябваше да се извърши плавен преход за преодоляване на противопоставянето чрез обединение около няколко значими и неотложни национални приоритети. Бившите управляващи бяха поканени на разговори, но натирени в опозиция. А старата десница, която се възползва от протестите, се настани на трапезата на властта, хвърляйки гръмки, но неосъществими практически обещания за радикални реформи. Веднъж вкарали ги в този капан, за диригентите на прехода не беше трудно да активират вътрешно-коалиционните раздори. Това е постижимо, като се имат предвид участниците, че до един са подставени лица - пряко или косвено свързани с бившия режим, прикриващи се било като патриоти или реформатори. Действията на едните се фокусират в противоречащо на европейското законодателство отнемане на вече гарантирани етнически права, а на другите -в действия, предизвикателни за бизнеса и независимите власти. Целта на псевдоартистите е реванш и по-силно участие в следващото управление, а на кукловодите - да ги пратят в опозиция, когато преценят, че левицата е успяла да преодолее кризата, в която сама се натресе.
Първи на фронтовата линия се появи неформалният лидер на ДСБ Иван
Костов. Последната изява на лаборанта от Драгалевци беше една закана, че ако КТБ фалира, поименно ще посочи виновниците.
Вместо това, след подозрително мълчание по време на преговорите за съставяне на правителство, той реши да започне дестабилизирането не само на правителството, но и на страната чрез натрапването на измислени или претоплени рискове пред кабинета. Целта, ако мине номерът, е управляващите да губят енергия в несвойствени задачи. Няма да разглеждаме в подробности посочените "заплахи" от политическия милиционер от времето на комунизма. Мантрите като тази за "проклятието" на България са добре известни. Фиксациите на Костов също са ни познати, но всяването на страх и етническа нетолерантност от него показва единствено защо пряк резултат от преподава нето му на марксистка политикономия беше възродителният процес, прокудил половин милион български граждани. Неговите тези са убедително доказателство и за загубата на милиони десни избиратели.
Странно е защо Мавъра смята за риск недоверието към премиера, а си затваря очите за взаимното недоверие между партньорите.
Абсолютно безпочвено е предупреждението за провал на правителството, без преди това да му се даде шанс за поне двеста дни спокойствие. В тази връзка, ако има нещо вярно в прогнозата на бившия премиер, то е притеснението, че министерствата, дадени на десницата, са най-взривоопасни. В народната митология неслучайно се говори за голямата лъжица и големия залък. Защото вместо да се дрънкат врели-некипели, десните, които са поели отговорността, трябва да започнат да си изпълняват ангажиментите. Не мандатоносителят, а тези, които са решили да управляват заедно, при провал ще си понесат съответната отговорност.
И още нещо, което няма как да не се има предвид - това е типичният за старата десница колаборационализъм, който стана известен под наименованието синьо-червена мъгла. Освен характерната между сини и червени склонност към задкулисни договорки сега тя ще бъде гарнирана с откровено националистически ДС привкус. А опитът да бъде избегнат чрез искането за лустрация на бивши агенти не е нищо друго освен поредният "трик". Десните не го осъществиха по време на управлението на Костов, когато имаха пълно мнозинство, та сега ли! Истината е, че и това е част от стратегията на малките коалиционни партньори да се измъкнат от политическа отговорност. Но както обикновено се случва, едва ли някой ще повярва на плитките им лъжи. Освен това насреща си в лицето на ГЕРБ имат партия, която има опит във властта, и лидер, който още с първите си действия е показал, че няма особено доверие нито на десните, нито на патриотарите -и ги е насадил на пачи яйца с проблемни позиции във властта.
Капанът е щракнал и десните не могат да се измъкнат току-така. Това, което правят Костов и пригласящите му други лидери от коалицията, е с клатенето на кабинета да подпомагат усилията на червените да решат личните си проблеми и да направят опити да се измъкнат от изолацията, в която са попаднали. Затова двуличността на подобни подставени лица винаги трябва да е на прицел. И не само да бъде разкривана, но и наказателно да бъдат преследвани, като техните минали афери бъдат лишени от давност. Само с подобаващи наказания могат да се направят стъпките, които да приключат най-после криминалния преход.
Стр. 1, 3, 4 - 5

Бойко Борисов пак нареди: Спират цесии за 800 млн. лв в КТБ

Банкери и адвокати: Това е революция, ще падне в Конституционния съд

в. Преса

Всички прихващания по договори за цесии в КТБ ще бъдат отменени. Това изненадващо решение обяви вчера премиерът Бойко Борисов след среща с банкери. Премиерът хвърли бомбата, като обяви, че ГЕРБ подготвя законови промени, с които сделки за 800 милиона лева ще бъдат развалени, а парите ще влязат обратно в държавата.
Промяната ще е в Закона за банковата несъстоятелност. Новината бе шокираща за банкери и юристи. Източници от БНБ обявиха решението за "революция". Мастити адвокати пък са на мнение, че промяната ще падне в конституционния съд.
Цесиите в КТБ трудно ще бъдат отменени, призна вчера вицепремиерът Ивайло Калфин. "Не знам как това може да стане със задна дата", заяви той.
Стр. 1

Паника за ебола у нас

Изследват върнал се от Сиера Леоне българин

в. Стандарт

Паниката за ебола стигна София. Съмненията избухнаха след 18 ч снощи, когато стана ясно, че 60-годишен мъж се изследва за смъртоносната болест. Той е българин, завърнал се преди 3 седмици от Сиера Леоне. Постъпил е вчера в "Токуда" с температура, кихане и хрeма. Началните хипотези били за малария. Около 16 часа обаче лекарите потърсили помощ от ВМА. И болният бил преместен в академията от специализиран екип. Шестима души, които са били в контакт с него в "Токуда", са поставени под специално наблюдение. Болният е настанен в клиниката по инфекциозни болести на ВМА. От Министерството на здравеопазването потвърдиха, че пациент със съмнения за ебола е бил преместен вчера от "Токуда" във ВМА и е изолиран.
Проби от кръв и секрети на мъжа са били изпратени снощи в лицензирани лаборатории в Германия, Великобритания и института по тропиечски болести в Марсилия, Франция. Очаква се до 24 часа те да покажат дали действително става въпрос за ебола.
Междувременно ужас скова пациентите в "Токуда". Роднина на жена, която лежала в същото отделение, чул как лекарите обсъждат съмненията и преместването на болния. И така тръгнала паниката.
Късно снощи се разбра, че във ВМА на спешно съвещание са се събрали шефът на академията проф. Николай Петров, проф. Плочев, министър Петър Москов и светилата по инфекциозни болести у нас. В здравното ведомство е създаден специален щаб за случая.
Стр. 1,7

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.