• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

БСП иска намаляване на привилегиите на депутатите

БСП иска намаляване на привилегиите на депутатите

/КРОСС/ Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че социалистите искат отмяна на привилегиите, които имат депутатите. "Ако го отхвърлите, си е ваша воля. Някой ден, когато ние управляваме, ще приемем това предложение", обърна се тя към мнозинството в декларация за началото на новия парламентарен сезон.

От БСП ще предложат промени в правилника за дейността на Народното събрание, с които годишната депутатска ваканция да бъде намалена. "Колко души в България почиват над 70 дни?", попита тя. И отговори - 240. Как може един миньор за тежък физически труд да почива 30 дни, а депутатите да почиват 70?", подчерта Нинова.

Социалистите ще предложат и заплатата на депутатите да не е обвързана със средното възнаграждение в страната, а да е фиксирана. В момента заплатата на депутатите е обвързана със средната работна заплата в страна - те получават пари равни на три средномесечни заплати. На всеки три месеца заплатите им се преизчисляват и когато средната заплата в страната се е повишила, депутатските възнаграждения също се увеличават.

"Почти всички българи работят на фиксирана заплата. Ние ще си вдигаме заплатата всеки път, когато се повиши средната. С кое право?", каза Нинова и подчерта, че предложението й не е е популизъм, а конституционен принцип за равни права и справедливост.

"Знам, че много от вас си са съгласни с това, което казвам. Казвали са си го на ум, но не го правят на глас", каза тя.

Нинова обяви още, че се надява новият парламентарен сезон да бъде различен и през него депутатите да спрат да правят промени "на парче", а да започнат да гледат дългосрочно, комплексно в бъдещето. Тя предложи Народното събрание да работи усилено по конкретни теми и предложи три такива: стимулиране на българската икономика, модернизиране на образованието и решаване на проблемите в здравеопазването.

"Ако започнем да решаваме тези неща дългосрочно, ще спасим народа от демографско изчезване и ще решим проблема с бедността", каза тя.

Лидерът на социалистите призова за "проглеждане". "Има един проблем, който никой не иска да произнесе на глас. За нас от няколко години той се казва паралелна държава, за президента Радев той се казва тъмна държава. Имаме официални институции и едни отзад, които купуват официалните и които печелят на гърба на народа", обясни Нинова и подчерта, че иска в рамките на този парламентарен сезон се надява да започне битката с този проблем. Според нея такива проблеми има в секторите с търговия с лекарства, с търговия с пшеница и хляб, както и с пренос и доставка на електроенергия.

Нинова каза още, че българското европредседателство е основен приоритет не само на управляващите, но и на опозицията. Нинова обаче обясни, че именно заради това премиерът Бойко Борисов трябва да иде в парламента, за да обсъди с депутатите бъдещето на ЕС след BREXIT.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

ВАШ БУЦИ ЩЕШЕ ДА СЕ ОТКАЗВА ОТ СУБСИДИЯТА В ПОБЕДНАТА НОЩ НА РУМЕН РАДЕВ! ОБЕЩА НУЛА ЛЕВА ДА Я НАПРАВИ! ГОДИНА И ПОЛОВИНА МИНА ОТ ТОГАВА! ДА Е НАПРАВИЛ НЕЩО ПО ВЪПРОСА?

19.04.2018 21:44:31

Анонимен

КАКО КОСТЮМЧЕТО ТИ Е КОЛКОТО10 ПЕНСИИ

18.04.2018 22:13:02

Анонимен

НИНОВИЦА ПЪРВО ДА СЕ ОТКАЖЕ ОТ СУБСИДИЯТА СИ И ТОГАВА ДА ГОВОРИ ЗА ДРУГО

18.04.2018 21:32:52

Анонимен

ЕБАТИ МАЙТАПА НИНОВА КАЗВА ЧЕ ЕВРОПРЕЦЕДАТЕЛСТВОТО МНОООГО Я ИНТЕРЕСУВА.ТОВА Е ВИЦА НА ГОДИНАТА.СЛЕД КАТО СПРЕТНАХА СЦЕНАТА С НДК И СТИГНАГА ДО ЧАЛГАРСКИ СЦЕНКИ

18.04.2018 21:31:42

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.