• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Валери Жаблянов: В системата на здравеопазването има непримирими интереси

Валери Жаблянов: В системата на здравеопазването има непримирими интереси

/КРОСС/ Трябва да се мисли за цялостна реформа на здравеопазването, смятам, че това е общо заключение, независимо от партийните предпочитания. Това заяви депутатът от „БСП за България" Валери Жаблянов в студиото на БНТ "Денят започва".

Гост по темата "здравеопазване" беше и депутатът от ГЕРБ Тома Биков. Според него мораториумът за финансирането на иновативни лекарства е трябвало да бъде в сила за по-малко от година, за да бъдат ограничени течове в тази част на здравната система. По наша вина не успяхме да обясним добре това, което искахме да направим. Появиха се неоснователни страхове, затова направихме и крачка назад, каза още Тома Биков. По думите му няма сериозен скок на качеството, тъй като продължават да изтичат средства от системата.

Валери Жаблянов от своя страна добави, че Министерството на здравеопазването е ограничено да действа в системата на здравеопазването, има група от непримирими хоризонтални интереси, една част от обектите са транснационални, например производителите на лекарства. Държавната политика трябва да бъде преформулирана, защото се появиха мощни фактори. Трябва да се съсредоточим върху публичните разходи за здравето на българите, тук балансът е нарушен, смята депутатът от левицата. Частният сектор расте безконтролно, много ясно, че ще се стигне до конфликт, добави още той.

Тома Биков също изрази консенсус за промени, но не за нова система, на основата на съборена стара. Нашата система има и своите плюсове, каза депутатът от ГЕРБ. Той каза още, че реформа няма да бъде ефективна, ако няма широко политическо съгласие. Трябва да се гарантира приемственост, лесно се разпалват страхове у хората, а когато има обществен отпор, тези реформи не се случват, коментира още депутатът от управляващата партия.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.