• 18 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8385
  •  GBP / BGN 2.2902
  •  CHF / BGN 2.0178
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 6°C

Майки се бунтуват срещу наредбата за децата "биологичен отпадък"

Майки се бунтуват срещу наредбата за децата "биологичен отпадък"

/КРОСС/Майки се вдигат на протест заради промяна в наредба от края на юли, приета от Министерството на здравеопазването, която задава нови критерии за това кога едно дете е родено живо и може да бъде признато за личност и кога остава със статут "биологичен отпадък".

Според новото правило децата, които се раждат под 800 г и преди 26-ата гестационна седмица, ще се считат за абортирани, дори и да са живи и да имат шанс за оцеляване. Живородените бебета, които не преживеят три дни сега ще бъдат със статут "биологичен отпадък".

Майки, преминали през ужаса да родят недоносени бебета, искат преразглеждане на критериите и да отпадне клаузата за тридневното преживяване, защото тя няма никакво логично обяснение, съобщава TV7.

"Родителите на децата, които преди можеха да вземат своето дете и да се сбогуват с него, както намерят за добре, сега вече няма да могат. Става дума за бебетата между 600-800 г и 22-26 гестационна седмица, те ще се водят абортен плод. Те ще са били живи при раждането си. На него му се полага каквото на всички живи. Не може да обясниш на родители, чието дете е родено живо, че то не е съществувало. При него се оказва, че то дори няма да е мъртвородено, според наредбата то ще се води "аборт", заяви д-р Бояна Петкова от фондация "Макове за Мери".

Тя смята, че не може да се прави стандарт, развенчан от всичко човешко. "С това ти изпращаш послание, че човешкият живот в тази държава няма никаква стойност. Възможността за злоупотреби не бива да бъде регламентирана на държавно ниво", каза още д-р Петкова.

Нина Николова от фондация "Нашите недоносени деца" също лично се е сблъскала с проблема. Едно от близначетата й се ражда живо, но умира след два дни. Успява да го види само веднъж, след това не знае какво се е случило с него. "Всяка майка, носила дете под сърцето си, има право да реши какво ще се случи с него", казва тя.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.