• 02 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8023
  •  GBP / BGN 2.2911
  •  CHF / BGN 1.9921
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Детективи дебнат крадливи тираджии

Детективи дебнат крадливи тираджии

София /КРОСС/ Бизнесмени масово поръчват на детективи да разследват за кражби работници в техните предприятия, разказаха пред „Монитор" от детективска агенция „Корона АИК". Най-често подобни искания имат собственици на транспортни фирми, които се съмняват, че техни шофьори точат от горивото и го продават за своя сметка както при курсове у нас, така и в чужбина.
„Бизнесът тече с пълна сила, оказва се, че водачите на камиони знаят техники как да манипулират устройствата, които отчитат разхода на гориво, за да им излязат после сметките при отчитането на курса. А пък клиенти да купят по-евтина нафта колкото искаш", разказаха детективи. Обикновено търговията става встрани от пътища и магистрали, за да не се променя посоката на придвижване на камиона. Цената на продаваното на черно гориво е малко по-малка от тази в бензиностанциите, но пък се продава на едро и двете страни са доволни от сделката, казват запознати с този бизнес.
Те уточниха пред „Монитор", че начинът на манипулиране на устройствата за отчитане е физически, а не по електронен път и не представлява трудност да се извърши от абсолютно всеки шофьор. За целта не се изискват нито техника, нито специални знания.
„Тези кражби са разкриваеми, има начин да разберем, когато нещо е манипулирано", казват детективите. Наследниците на Шерлок Холмс обаче са категорични, че тези измами се хващат най-добре с физическо проследяване на заподозрените. Работодателите плащат щедро на детективите да пътуват и да следят шофьори, в които се съмняват, както по родните пътища, така и в чужбина.
Черноборсаджии пък разказаха пред „Монитор", че препродават гориво, което е откраднато по този начин. Бивш сикаджия твърди, че от години това е най-печелившият му бизнес. В случая той е втори във веригата - купува нафта, продадена от тираджии на първи купувач, той също слага за себе си 10 стотинки отгоре и я препродава на шофьори на по-малки камиони. Мъжът разказа още, че е редовен снабдител на шофьор, който често кара стоки от България до Украйна и обратно. И всички са на печалба, като се започне от шофьора на тира, през първия купувач, втория и крайният потребител, който купува нафтата по-евтино, отколкото в бензиностанция. Има случаи, когато въпреки надценката при препродаването, крайният купувач плаща 1,80-1,90 лв. за литър нафта.
Детективите разказаха, че често получават поръчки и за друг вид корпоративни разследвания - разнищване на финансови измами от счетоводители в самите фирми. Когато някой бизнесмен се усъмни, че го краде негов финансист, но не е сигурен, той вика на помощ детективи. Те на свой ред организират наблюдение над заподозрения и, от друга страна, използват услугите на собствени счетоводители. Така по физически и финансов път се проверява лоялността на служителя на фирмата.
Шпионската техника, която използват съвременниците на Шерлок Холмс се развива и обновява непрекъснато. Новите джаджи отдавна са изместили легендарната лупа. Едни от основните технически инструменти на детективите са GPS за проследяване, запалки, които снимат и записват, и химикалките, които също снимат и записват. Устройствата са съвсем обикновени на външен вид и по никакъв начин не могат да събудят подозрение. Но всъщност в тях е вградена много чувствителна електроника. При немного шумна среда химикалките и запалките могат да направят записи на разговор например, дори на голямо разстояние разстояние.
Най-добър начин обаче за подслушване е чрез мобилния телефон на обекта, разказаха детективите пред „Монитор". Това става чрез специална проследяваща програма. Условието за това е подслушваният да използва смартфон, а не обикновен телефон. В момент, когато телефонът е оставен някъде, няколко секунди са необходими в него да бъде вкаран код. Апаратът не се отваря и не се пипа по никакъв начин, просто трябва да се влезе в интернет чрез телефона и да се напише кода. Той инсталира в него проследяващата програма. После детективите само четат и гледат абсолютно всичко, което има в този телефон до 7 дни назад - входящи и изходящи SMS-и и разговори, запазените и изтритите снимки, местоположението на телефона в момента на проследяване и къде се е намирал по време на всеки разговор, входящите и изходящи имейли.
Този начин на проследяване може да се използва за всякакъв шпионаж, но е особено често прилаган при разследвания на съдружници. Използва се в случаи, когато съдружници разделят бизнеса или когато някои от тях подозира другия в нелоялност или нещо друго. Детективите споделиха, че при бизнес конкуренти това е трудно за прилагане, защото нямат физически достъп до мобилните си телефони.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.