• 03 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Д-р Елеонора Лилова, ДАЗД: Насилието над деца слага отпечатък върху личността им

Д-р Елеонора Лилова, ДАЗД: Насилието над деца слага отпечатък върху личността им

/КРОСС/ Тепърва предстои да се уточни какво е всъщност телесното наказание, защото това понятие е съвсем накратко регламентирано и затова имаме нужда от това по-тясно и по-конкретно обяснение. Това каза в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин" д-р Елеонора Лилова, председател на ДАЗД. Тя даде пример с това, че в общия коментар на Комитета по правата на детето, това понятие е доста дълго обяснено, но в българското законодателство подобен параграф няма към този момент. Смятам, че ако стратегията бъде приета в Народното събрание и към нея бъде разписана пътна карта и тя извърви своя дълъг път за 12-годишен период, ще постигне своите цели, каза още Лилова. Това, което предвиждаме е до шест месеца, веднага след приемането на стратегическия документ, да бъде разписана пътна карта към документа и след това национални, четири пъти по три години национални програми, които ще показват конкретните мерки за развитие.

Истината е, че новата стратегия , която дава един много дълъг хоризонт за промяна въобще на отношението ни към децата в България, е основана на една нова парадигма, в която правото на детето, най-добрия интерес на детето са в центъра на тази стратегия.

Това каза от своя страна Ваня Шалапатова, изп. директор на Фондация „За нашите деца". Така че тя ще провокира и ние родителите и семействата да преосмислим всяко едно наше действие какъв ефект има върху развитието на детето - всеки един професионалист, лекар, учител, социален работник, рехабилитатор как трябва да се отнася към детето, така че да имаме хармонично развитие, добави тя. Може би действително е дошло време ние да преосмислим начина, по който ние се отнасяме като хора, които възпитаваме децата, дали чрез наказание ние постигаме ефект. Изследванията са категорични, че ефект с този подход не се постига. И всъщност стратегията дава една нова заявка за отношение към децата, което е респектиращо на децата като носители на собствени права, каза още Шалапатова.

Ние като гражданска инициатива смятаме, че такъв тип действие ограничава правата на родителите и противопоставя правата на родителите на правата на децата. Това каза от своя страна Ивайло Тинчев, Гражданска инициатива „Подход за семейството". Ние не виждаме проблем с това да бъде изкоренено насилието по принцип и не сме за насилието, но до каква степен насилието може да бъде регламентирано в семейството, запита той. В Западна Европа и в страните по принцип, които са около 30, които са приели тази форма на забрана на телесното наказание, всъщност има ръст на насилието в семействата, училищата и така нататък. Тоест това не е стратегия, която променя нещата, заяви още Ивайло Тинчев.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Телесното наказание е активиране на кръвообръщението на някой разюздан сополанко от родителя му, който го храни и облича или от учителя му, който си къса нервите, за да го направи човек. Никой чиновник не трябва да докосва чуждо дете, камо ли да го отнема от родителите му.

16.01.2019 17:01:45

Анонимен

"Насилието над деца слага отпечатък върху личността им" - Още по-голям отпечатък върху личността им слага насилственото им отнемане от семействата им!!! Пътят по който институциите у нас са поели, ще доведе до създаването на нашенски вариант на БАРНЕВАРН!!! Спомняте ли си ланшните случаи на отнемания под идиотски предлози на български деца в Норвегия? Е, това което ни се предлага е същото! Внимавайте!!!

16.01.2019 13:03:28

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.