• 17 Септ 2019 |
 •  USD / BGN 1.7738
 •  GBP / BGN 2.2022
 •  CHF / BGN 1.7835
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 30°C

Петков: Промените в Закона за социалните услуги не са взаимствани от спряната Стратегия за детето

Петков: Промените в Закона за социалните услуги не са взаимствани от спряната Стратегия за детето

/КРОСС/ "Не приемам съмненията, че в промените на Закона за социалните услуги са прокарани положения от спряната Стратегия за детето. Това категорично е несъстоятелно". Това заяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков в ефира на „Здравей, България" по повод на протестите на родители срещу промените в два закона - за социалните услуги и за закрила на детето.

„Няма Национална стратегия за детето с хоризонт 2030 г. Имаше проект на такъв документ, който беше оттеглен още на етап обществени консултации през май тази година и по който работата не продължава. /.../ Подготовката на проекта за Национална стратегия 2019-2013 г. и на Закона за социалните услуги се извършваше по различно време от различни екипи и не приемам съмненията и хипотезата, че едва ли не тихомълком, със Закона за социалните услуги са прокарани положения от Стратегията", каза министърът.

Петков обясни, че Законът за социалните услуги, който беше приет през март тази година и влиза в сила от началото на 2020 г., е довел до изменението на десетки други закони чрез преки и заключителни разпоредби. Промени са направени в Закона за закрила на детето и в Семейния кодекс, но повечето от тях са терминологични. Новите текстове са свързани с превенция на случаи на изоставяне на деца, както в родилните домове, така и на деца с увреждания. „С тях се задължават съответно управителите на лечебните заведения, в които има родилни отделения, когато има риск от изоставяне на дете, да сигнализират социалните служби, за да не се допусне изоставянето на детето. Уредена е и хипотезата за превенция на изоставянето на деца с увреждания", обясни министърът.

Разписан е и координационен механизъм при насилие над деца, който вече се прилага от няколко години. „За да бъде стабилизиран обаче е разписан и в закона", каза той.

На въпрос защо протестите продължават, Петков отговори: „Вероятно тези страхове се подклаждат, за да продължават протестите срещу нещо, което не съществува. Министерството е отворено за диалог, но диалог с професионални аргументи, в името на една по-стабилна система за закрила на детето".

Социалният министър заяви още, че не е реалистично следващата година да се вдигне размерът на минималната работна заплата до 1000 лв., за което настояват синдикатите. "Няма как да имаме 1000 лв. минимална заплата при средна заплата за страната от 1260 лв.", добави той.

По думите на министъра има сигнали за настъпваща рецесия, най-вече в машиностроенето. "Пазарът на труда показва рекордно високи нива на заетост за последното тримесечие", каза Петков и добави, че в министерството се работи по подготовката на нова Стратегия за заетостта. „Тя ще влезе в сила от 2021 г. Създадена е работна група. Това, към което ще насочим усилията си, е да активизираме колкото може повече хора от т. нар. неактивни. Ще работим и за повишаването качеството на работната сила", добави той.

Министърът подчерта, че вече има сериозни кризи в някои професии и посочи за пример липсата на медицински сестри и акушери.

Бисер Петков коментира и случая с падналото от втория етаж дете на година и три месеца. По думите му вероятно родителите ще бъдат глобени за това, че са го оставили без надзор.

„Задълженията на всички, които полагат грижи за деца, са записани в Закона за закрила на детето. От "Социално подпомагане" са се самосезирали от публикациите в медиите и екипи от социални работници са посетили дома на детето, което падна от втория етаж, докато родителите му спели. Експертите са били и в болницата, провели са срещи и са установили, че условията, в които се отглежда детето, са нормални. Посрещат се потребностите му, свързани с възрастта. Надявам се, че това дете ще се възстанови и случилото се ще бъде урок за родителите. В никакъв случай не става въпрос за отнемане на дете. Родителите са пожелали да получат психологическа подкрепа", обясни министърът.

 

реклама
ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2019 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.