• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

МОН проверява сигнала за сексуално насилие в помощно училище в София

МОН проверява сигнала за сексуално насилие в помощно училище в София

/КРОСС/ Родители на дете с аутизъм от Перник алармираха за сексуално посегателство в столичното помощно училище „Проф. Димитър Кацаров", където се обучава дъщеря им. Сигнал със съпътстваща жалба, в която е представен проблемът и фактологията, семейство Симеонови внесли в институциите на 29 септември. Засегнати от липсата на реакция до този момент, родителите разгласиха случая и в социалната мрежа.

Сигналът бе потвърден от заместник-министъра на образованието Ваня Кастрева на извънреден брифинг. Министерството е във връзка и с другите институции, които се занимават със случая - Столична дирекция на полицията и Държавната агенция за закрила на детето, уточни тя.

Училището не е бездействало след подаването на синала. Въпросът за начина, по който бельото е попаднало в класната стая, е възникнал на 23 септември, когато бащата на детето отишъл в училището. Детето било ново за класа, обясни Кастрева.

Директорката изискала обяснения от училищния екип и било установено, че бельото на детето било в ръцете му още в 11 ч., като най-вероятно момиченцето е тръгнало от дома си с въпросната дрешка в джоба си.

Паралелно тече полицейска проверка по камерите от коридорите и двора на училището, стана ясно на брифинга. Последният ден, в който Ана-Мария е била на училище, е 19 септември.

Вчера е имало и разговор на майката на момичето - Радосвета Симеонова, с представител на ведомството, допълни Кастрева.

Децата в училището не са оставяни без надзор нито за миг, заяви директорът на Дирекция "Достъп до образование" Грета Ганчева. Тя уточни, че за децата, които се нуждаят от грижи, има организиран транспорт и санитари, но момиченцето има изградени хигиенни навици и не било необходимо да бъде придружавано в тоалетната.

На 27 септември детето е започнало да се оплаква от "някакъв чичко". По думите на Ганчева то не е посочило конкретен учител. 

В училището работят трима по-възрастни учители. Останалите мъже са по-млади възпитатели, психолог, социален работник, посочи Ганчева. Тя уточни, че изискванията за назначаване на работа там са много високи, тъй като се работи с деца със специални образователни потребности.

Преди 23 септември, когато бащата отишъл в училището, родителите не са съобщавали за особености в поведението на детето. На 23 септември обаче таткото съобщил, че детето обича да "се заголва, да слага цветни предмети в джобовете си и да събува обувките си", съобщи Ваня Кастрева. 

От Министерството заявиха още, че нямат друг сигнал за човек от това училище, който тормози децата. В протокола от срещата между бащата и училищното ръководство изобщо не се говорело за сексуално посегателство, а само за начина, по който бельото на детето е попаднало на шкафчето в класната стая, уточниха от ведомството.

Тя уточни, че майката е недоволствала от екипа на предишното училище на момичето - общообразователно училище в Перник, по най-различни поводи.

Проверката на Министерството трябва да завърши до три дни.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.