• 05 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Спрете гаврата с учебниците за бедни и богати деца!

Спрете гаврата с учебниците за бедни и богати деца!

/КРОСС/ Не е за вярване - в България, люлката на четмото и писмото, официално ще има учебници за бедни и богати!

В 21 век българското образование достигна нови висоти - сдоби се с четмо и писмо за бедняци.
Наистина не е за вярване!

Богатите деца ще да проглеждат към света с цветни картинки, бедните - с черно-бели. За да им се набива от малки в главите на тези деца, че техният свят е също така черно-бял, каквито са и мрачните картинки в учебниците им.

Кой умник роди това? Коя глава наказва тези деца?

Най-масовото издателство с чудното име ,,Просвета" пусна за 8. клас учебници на цена 12 лв. и 9 лв. Вторите са черно-бели. ,,Те са за родители, които са притеснени", обясни във вторник пред БНТ шефът на издателството Никола Кицевски, мой колега от "Труд", журналист от когото съм се учила на правилата в занаята.

И затова недоумявам как може да се въвеждат правила в образованието, при които децата ще бъдат делени на бедни и богати, защото родителите на едните са "притеснени" материално, а на другите - не са.

Това е публична гавра!
Това е отвратителна дискриминация!
Това е съсипване на детството!
Това е срам за българското училище!
Нали всички деца са наши деца и трябва да са равнопоставени!
Нали конституцията казва, че всички български граждани имат равни шансове за своето развитие!

Как тогава ще обсним на детето с учебник от 9 лева, че неговите шансове в този живот, са по-малки от приятелчето му, който разлиства лъскав учебник! Представете си подигравките на които ще бъде подложено това дете, представете си дрязгите в клас и в къщи, представете си разплаканите му очи и болката от пониженото му самочувствие.

Това дете стартира в живота с дамгата, че идва от по-бедно семейство.

Дотам ли стигнахме в разделението си?

"Черно-бели ще бъдат учебниците, само които могат да бъдат такива. Например по математика. По биология не може", поясни още Кицевски.

Без да обясни обаче защо въобще са нужни цветни учебници в случаите, когато може да са черно-бели. И как изобщо може да има различни учебници за деца в един и същи клас? Заради едни ТРИ лева?
Заради пазарната икономика, в които печалбата се гони дори с цената на разплаканите детски очи!
Срам! Срам! Срам!

Практиката показва, че мнозина родители, дори да живеят в недоимък, ще направят невъзможното само и само да не унижават децата си, да не се чувстват те маргинали и втора категория хора - и пак ще осигурят цветните книжки.

Грях ви на душата, г-да издатели!
Спрете гаврата с учебниците за бедни и богати!

Автор: Валерия Велева, Епицентър 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Не е издателството, а МОН - там цари пълно безхаберие и лобиране. Служителите се стремят да се уредят с европейски проекти и нехаят какво става нито в образованието, нито в науката. Трябва всичко да се изрине и да се почне на чисто. Най-добре да поканим хора от Западна Европа и да ги оставим да ни направят институции. Ние сами не можем.

02.09.2017 10:31:08

Анонимен

Не е издателството, а МОН - там цари пълно безхаберие и лобиране. Служителите се стремят да се уредят с европейски проекти и нехаят какво става нито в образованието, нито в науката. Трябва всичко да се изрине и да се почне на чисто. Най-добре да поканим хора от Западна Европа и да ги оставим да ни направят институции. Ние сами не можем.

02.09.2017 10:30:58

Анонимен

Eй, хора, ама пишете без да знаете... Ами то отдавна има тетрадки за бедни и други за богати, химикалки - за бедни и богати.... А и учебниците още от първи клас та до края изобщо не са по 9 лв. Общо комплекта е от 160-170 лв до над 200лв, А отделно има и допълнителни учебни тетрадки и пособия за още 70-90 лв Ами освен това в училище не отиваш с определена униформа, както е по света, а пак облечен според доходите на родителите си....

01.09.2017 22:56:44

Анонимен

КОЛКО ПЪТИ ДА ТИ СЕ КАЗВА, ЧЕ СИ К Р Е Т Е Н!!!

01.09.2017 21:50:48

Анонимен

Я СЕ СПРЕТЕ БЕ.КАКВО ИСКАТЕ ТОТАЛИТАРНО МИСЛЕЩИ ИДИДОТИ. НАЛИ СЕ БОРИТЕ ПРОТИВ ТОТАЛИТАРИЗМА .СТАВА ВЪПРОС ЗА ИЗБОР НЕ ЗАДЪЛЖЕНИЕ

01.09.2017 05:53:14

Анонимен

Това за учебниците е абсолютна ИДИОТИЯ!!! Издателите, видиш ли, се били "загрижили" за възможностите на по-бедните родители! Как? Като създали два вида учебници на цени от (доколкото разбрах) 12 лева за цветния и 9 лева за черно-белия учебник, т.е. разлика от 3 лева!!! Ей Богу, колкото и да е затруднен един родител, при тази НИЩОЖНА разлика, все би намерил тези пусти 3 лева и би закупил цветния учебник! Разбирам, ако разликата беше 9 (девет!) лева, тогава - да, това би могло да се приеме за някакъв жест, макар и много нескопосан!!! По- добре щеше да е, да не са си губили времето и средствата да печатат нещо два пъти а просто да бяха пуснали целия тираж цветен, пак по-евтино щеше да им излезе!!!

31.08.2017 23:40:21

Анонимен

Доганова, ти май си вода ненапита, а?

31.08.2017 20:44:15

Анонимен

Едно време учехме, че битието определя съзнанието. Гадно капиталистическо битие - гадно изкривено съзнание. Кой докара този капитализъм? Хайде стига ревахте, навсякъде е така в България, не само в образованието. Всичко е черно-бяло, всичко. Цялата мафиотска държавна машина.

31.08.2017 14:03:24

Анонимен

Безумие...

31.08.2017 12:04:51

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.