• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Изложба показва кръжоците в някогашния Пионерски дом

Изложба показва кръжоците в някогашния Пионерски дом

/КРОСС/Казанлък отбелязва 65 години извънучилищната дейност с интересна изложба, която връща назад във времето подрастващите. Изложбата ще покаже с какво са се занимавали някога като деца вече възрастните казанлъчани. 

Историята на извънучилищната дейност в града започва в далечната 1949г., когато е открит Пионерският дом - един от първите в страната.

Първоначално той се помещава в национализираната къща на Христо Христов - известен розотърговец и земевладелец . Основател и първи директор на казанлъшкия дом „Септемврийче" е Лалка Стойчева Козарова, тогава само на 23 години. За организиране на кръжочната работа, директорката ползвала опита на сливенския дом, който тя лично посетила и успешно приложила, припомня presstv.bg.

С тържествено откриване на Дома било поставено началото на извънучилищната дейност. През първата учебна година са открити кръжоци по литература, руски език, история, естествоизпитателни науки, шивашки кръжок, рисуване, в които участват общо 220 деца. Липсват обаче добра материална база, учебни програми, както и опит . Независимо от това с голям ентусиазъм за кратък период от 1950 до 1953 година, дейността се разраства значително. Под ръководството на Димитър Кавлаков още през 1949 г. е създаден голям детски хор. Широко застъпеното обучение по пиано, цигулка, виолончело, контрабас, народни инструменти през 1958г. слага началото на детска музикална школа .

През следващите години дейността се разраства. Постепенно Домът извоюва много отличия и става известен не само с това, че е един от първите в страната, но и се нарежда на челно място сред най-добрите.

През годините на своето развитие, Пионерският дом сменя многократно своите ръководители, които допринасят за неговото утвърждаване. Директори са били: Радка Кизицка, Стефана Духнева, Пенчо Георгиев, Янко Попов, Димитринка Каракушева , Пенка Павлова, Веселина Станчева, Спаска Лангурова, Елена Налбантова.

През 1990 год. с Постановление на министерски съвет Пионерският дом е преобразуван в Център за работа с деца. Предмет на дейността му е работата за индивидуалното и личностното развитие и изява на децата. Центърът осигурява условия за различни дейности, развлечения, игри и отдих. Дава възможност за подготовка в специализирани образователни форми, доразвиващи училищното образование. Директор на Центъра е Йовка Христова. В сравнение със задължителното обучение, извънкласната и извънучилищната дейност е по-гъвкава по отношение на интересите, потребностите и самостоятелността на детето при избор на занимания и дейности. Постепенно дейността се съобразява и с предпочитанията и интересите на децата. Разкриват се и нови форми, като чужди езици, карате, художествено слово, шах, живопис и др.

И както първите стъпки на извънучилищната дейност са били неуверени и трудни, но постепенно тя е разцъфтяла, така и таланта на нашите деца трябва да се развива постепенно с усърдие и любов. Нека да видим първите стъпки на нашите най-малки възпитаници - плахи, но изпълнени с ентусиазъм и амбиция.

Общински камерен оркестър в лицето на техния концертмайстор Иван Иван и музикантите Любена Тянова, Мариета Драгнева, Хариета Бакалова, Румелия Христова и Стефан Христов е създаден през 1993г. , с желанието да бъдат възродени позабравените музикални традиции на града. От 2014г. той става общински с любезното съдействие на госпожа Стоянова - кмет на гр.Казанлък и е част от колектива на Общински детски комплекс. Оркестърът е изнесъл множество образователни лектории, концерти с изявени имена в областта на българската музикална култура. Стремежът на музикантите е да представят както произведения от световната класика, така и популярна и съвременна музика.

През месец ноември 1995г. министърът на образованието Илко Димитров издава заповед, с която преобразува Центъра за работа с деца и Центъра за ученическо, техническо и научно творчество в Детски комплекс. Директор е Петър Петров. ДК се премества от центъра на града в кв."В.Левски", в бившата детска градина №4. По-късно се прекратява дейността в УОП, тъй като земите са предадени на техните собственици. При директор Стефка Христова ДК успява да съхрани зоологическата сбирка от Учебно-опитното поле, която се премества в специално пригодено помещение, където тя може да се наблюдава от всички ученици и деца от училища и детски градини.

Освен образователно-възпитателна и творческа дейност, Общински детски комплекс развива и конкурса дейност, в която има утвърдени традиции. Ежегодно Комплексът е домакин на пет национални конкурса, четири от които включени в Националния календар за извънучилищни дейности на МОН. Вече седемнадесет поредни години се провеждат Националните конкурси „Малките нашенци" и „Присмехулници", в рамките на Чудомирови празници, събиращ най-добрите художници и литератори от цялата страна; В рамките на Ежегодния Фестивал на розата в Казанлък, повече от 20 години се провежда „Открит турнир по спортни танци и Купа България", организиран от КСТ „Роза" ; Вече станалият традиция Национален конкурс за класически, характерни и модерни танци за купа „Българска роза", събиращ над 1000 деца от цялата страна; Единадесетият Националният конкурс „Казанлъшка роза" с над 1500 участника за разделите изобразително и приложно изкуство и Етнография и Националният конкурс за млади изпълнители на популярна песен „Една българска роза" . Желанието ни финансирането на конкурсите да се заложи в Общинската Програма за деца с изявсени дарби, както е в цялата страна. Примери за други градове.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.