• 14 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8116
  •  GBP / BGN 2.2747
  •  CHF / BGN 1.9955
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Споразумение за сътрудничество подписаха ДАЗД и Главна прокуратура

Споразумение за сътрудничество подписаха ДАЗД и Главна прокуратура

/КРОСС/ Споразумение за сътрудничество и обмен на информация между Прокуратурата на Република България и Държавната агенция за закрила на детето подписаха председателят на ДАЗД Ева Жечева и главният прокурор Сотир Цацаров. 

Със споразумението се цели подобряване на взаимодействието и сътрудничеството между двете институции. Това ще се постигне чрез периодично обменяне на информация, необходима за разработването и провеждането на държавната политика за закрила на детето, за планирането на адекватни мерки и дейности за гарантиране спазването на правата на децата.

През последните години предизвикателствата, пред които е изправена ДАЗД са свързани с работата с определени групи деца - деца - бежанци, малолетни и непълнолетни бременни и родилки, деца в конфликт със закона или въвлечени в родителски конфликти, деца на родители - емигранти. При планирането на определени действия и мерки е от изключително значение и въвличането на прокуратурата, предвид нейната роля и компетенции.

Важно е регламентирането на участието на представители на прокуратурата при подготовката, разработването и обсъждането на проекти на нормативни актове и техните допълнения и изменения, които са в областта на закрилата на детето и които са обсъждани в рамките на работни групи или на Националния съвет за закрила на детето.

През 2010 г. ДАЗД разработи Координационен механизъм за взаимодействие при работа в случаи на деца, жертви или в риск от насилие, и за взаимодействие при кризисна интервенция, който се основава на мултидисциплинарен подход и екипна работа, с цел взимане на решение в най-добрия интерес на детето.

Анализът на практиката до момента показва изключителното значение на участието на прокурорите в тези екипни срещи, предвид техните професионални компетенции.

От изключително значение за планиране на мерки и действия за справяне с проблема, свързан с борбата със социалния феномен - "деца раждат деца", е получаването на информация от прокуратурата за образуваните досъдебни производства и осъдените лица по тези състави. В края на 2013 г. ДАЗД извърши проверки по тази тематика в 39 родилни отделения в страната и в 21 дирекции "Социално подпомагане", при които беше установено, че в преобладаваща част от случаите на ранни бракове са информирани съответните прокуратури по места, но в голяма част от случаите са получавани откази за образуване на наказателни производства.

В споразумението се регламентира и изграденото добро междуинституционално сътрудничество при осъществяването на контролната дейност на Агенцията. През последните години по разпореждане на Върховната административна прокуратура са извършвани редица планови проверки в определени обекти - специални училища за деца с девиантно поведение, специализирани институции за деца, с участието на прокурори от съответните окръжни прокуратури по места.

Получаването на обратна информация във всяка една от двете институции във връзка с отправени запитвания по случаи на деца, жертви на насилие или в риск от насилие, както и за резултатите от извършена проверка или разследване е от особено значение за планиране на бъдещата работа по тези случаи и за оказване на методическа подкрепа на социалните работници или на доставчиците на социални услуги, в работата им по такива случаи.

От своя страна ДАЗД се ангажира да предоставя информация относно резултатите от своята контролна дейност, от извършени изследвания и проучвания по определени приоритетни области, свързани с формиране на конкретни политики за детето.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.