• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Училище по изкуства за бедни талантливи деца отваря врати в Русаля

Училище по изкуства за бедни талантливи деца отваря врати в Русаля

/КРОСС/Училище по изкуства за бедни талантливи деца отваря врати от новата учебна година в търновското село Русаля. 

То е първото по рода си на Балканите. Идеята е на театрална фондация „Бис Бард", а реализацията й е по образец на английски колеж.

„Започваме с подготвителна група и първи клас. Попаднахме и на няколко деца, които са във втори клас. Те ще учат по индивидуален план, защото открихме в тях потенциал за развитие в изкуствата", обясни Анимари Димитрова от театрална фондация „Бис Бард", цитирана от местния вестник "Борба". 

Преди време неправителствената организация е купила старото училище в Русаля заедно с имот в съседство. В кампуса ще има административна сграда, учебни помещения, 13 къщи, спортнa зала, две игрища. За изява на децата ще бъдат изградени още ателиета, музикални стаи, звукозаписно студио и артцентър с театрална зала. Ще има и екоградини. Организацията е спечелила 934 000 евро по проект пред датската фондация „Велукс", но разчита и на средства от частни дарители. Специално за изграждането на училището е създадено и сдружение „Русаля", което като обществен съвет ще ръководи работата на колежа.

„Децата ще учат по общообразователната програма. Ние вече имаме лиценз, регистрирани сме в Министерство на образованието и ще бъдем под опеката на Регионалния инспекторат във Велико Търново. С децата обаче ще се занимават и експерти в различните изкуства", обяснява Анимари Димитрова.

Екип от фондацията обикаля Северна България, за да издирва ученици. Децата трябва да отговарят на две условия - да са от бедни семейства, но не и от социални домове и да имат талант и потенциал за развитие в някое изкуство. „Насочихме се към този район, защото Северна България е беден район. Само в четири града не сме били - Варна, Враца, Видин и Монтана, защото те са твърде отдалечени. Но по-нататък ще търсим талантливи деца и оттам. Заложили сме на тази кауза и искаме да помогнем на талантливи малчугани, които имат заложби, но са имали късмета да се родят в бедни семейства и родителите им нямат достатъчно средства за уроци", коментира г-жа Димитрова. След това уточнява, че фондацията ще финансира всички разходи за учебници и учебни помагала, педагози, експерти, настаняване.

Училището по изкуства и занаяти ще се казва „Димитър Екимов" и в него ще има занимания по танци, музика, театър, изобразително и приложно изкуство.

Децата ще бъдат обучавани по методологията на Мария Монтесори, принципите на Валдорфската педагогика и сугестопедичната програма за изучаване на английски език на българина проф. Георги Лозанов.

Идеята за това унискално училище се оказва дълга история

Фондацията много време се занимавала с продуциране и правене на изкуство. След това екипът попаднал в домове за деца, лишени от родителски грижи. „Започнахме да работим с тях, после временното ни занимание стана постоянно. През 2006 г. затворихме театъра окончателно и се отдадохме на проекти за домове. Но в един прекрасен ден решихме, че правим много, но резултатите не са толкова големи, колкото са ни очакванията. Осъзнахме, че за да бъдем удовлетворени и ние, и да има смисъл за децата, трябва да гледаме в дълготрайна перспектива", казва Анимари Димитрова и така обяснява появата на училището.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.