• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Родителите на малолетни майки няма да получават детски

Родителите на малолетни майки няма да получават детски

/КРОСС/ Промени в Закона за семейното подпомагане, касаещи намаляването на детската раждаемост и по-справедливото получаване на детски надбавки, готви правителството, заяви социалният министър Ивайло Калфин, цитиран от Дарик радио. Той предлага пакет от мерки, които да ограничат случаите на ранни раждания.

„Битува мнението, че в момента това е една несправедлива система, която стимулира някои хора да раждат повече деца и да живеят от това. Истината е, че човек няма как да забогатее от социални помощи, нито има как да се гледа едно дете с 35 лева. Опитваме се да въведем някакъв ред в Закона за семейно подпомагане на деца, като предлагаме някои конкретни промени", посочва социалният министър.

На първо място той очерта нуждата детските надбавки да се дават на семейство, а не както досега - на дете. Идеята е, ако се запази сегашният размер на помощите, за семейство с едно дете да се дават 35 лв., за семейство с две - 80 лв., а за три - 130 лв. По този начин ще се отговори и на поетия ангажимент да се стимулират семейства с три деца. Предвижда се сумата да намалява за четвърто и пето дете, като най-вероятно ще се дават по 20 лева.

Друга мярка срещу ранните раждания е прекратяване на практиката да се получават детски надбавки два пъти. Калфин коментира, че в момента има случаи, в които непълнолетни майки получават надбавки, а заедно с тях и родителите им вземат такива. Според него проблемът с детската раждаемост няма да се реши само с финансови средства, като е нужно да се засили превенцията и работата със здравните медиатори.

„В момента в страната има 180 медиатори. Тази бройка е крайно недостатъчна и ние ще предложим да се заделят средства, за да се назначат още хора. Важно е да се работи с младите и да се правят разяснителни кампании в училищата. За последните години с помощта на няколко неправителствени организации са поставени над 3 хиляди спирали на деца. Това може да стане само с обучение и разговори с децата. Проблемът е сериозен, като Законът за семейно подпомагане може да реши само част от него", каза Калфин.

Той обясни, че социалното министерство работи и по проблема с липсата на мотивация за намиране на работа сред хората в предпенсионна възраст, тези в малките населени места и хората, които работят в сивия сектор. „Нашата амбиция и задача е да ги мотивираме. Затова работим по този въпрос и предлагаме няколко пакета от мерки. В момента комисия изготвя предложение за система за почасова работа с ваучери. Идеята е там, където няма частен сектор и пазар, да предложим някаква алтернативаа. Става въпрос например за работа в горското или грижи за възрастни", разясни социалният министър.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Е, това Сидеров го предложи отдавна, но го оплюха дружно. Дано сега да са поумнели.

01.02.2015 12:15:19

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.