• 05 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 7°C

Всяко десето бебе се ражда недоносено

Всяко десето бебе се ражда недоносено

/КРОСС/Всяко десето бебе се ражда недоносено. В Световния ден на недоносените деца - 17 ноември, родители и лекари настояват за по-добра грижа след раждането.

У нас преждевременно се раждат над 6000 бебета всяка година. В някои райони на страната недоносените бебета са над 18% от всички раждания. Близо 14% от преждевременно родените деца са с изключително ниско тегло от около 1500 грама.

Лекарите и родителите настояват за социална и психологическа подкрепа на семейството след раждането. В същото време кризата с медицинските кадри в неонатологията е драматична.

Здравната каса да поеме профилактиката на всички недоносени деца поискаха днес родители и неонатолози. Към момента здравноосигурителната институция покрива единствено лечението на тези от недоносените деца, които са с тежки белодробни проблеми, подчерта проф. Боряна Слънчева, началник на Клиниката по неонатология в столичната АГ болница „Майчин дом".

От пациентски организации пък инициираха петиция за въвеждане на единни европейски стандарти при обгрижването на недоносените деца. Очаква се на 25 ноември петицията да бъде внесена в Здравното министерство.

При недоносените деца честотата на инфекции на дихателните пътища е 10 пъти по-висока, а всяка шеста бременна жена у нас няма достъп до пренатални грижи, отчита статистиката. Към момента обаче Здравната каса не покрива лечението на всички недоносени, посочва проф. Слънчева, която е и национален консултант по неонатология.

„Вървят преписки между министерството и Здравната каса. Сега пак сме на етап преписки и чакаме последното решение какво ще бъде за тази година. Действително лечението е скъпо, но като се сложи под чертата, едно дете често посещаващо отделенията за белодробни заболявания, една майка, която отсъства от работа, едни болнични, които се плащат на тази майка и лекарства, които се купуват, в крайна сметка 4-5-та година едно дете става алергично и отключва астма. И ако сложим чертата най-отдолу ще видим, че това лечение е нищожно в сравнение с това, което ще тежи на социалната система", обясни тя.

Освен инициирането на петиция, която към момента е събрала над 1000 подписа, вече е сформиран и Обществен съвет по проблемите на недоносените деца.

„Всеки един родител на недоносено дете иска да си го вземе вкъщи, да го види как проговаря, как тича към него, но за съжаление има процент деца, които никога не достигат до това нещо. Затова всички ние трябва да се борим. И щом министерството и Касата не ни слушат нас като родители, затова правим този обществен съвет", коментира Нина Николова, председател на фондация „Нашите недоносени деца".

В общественият съвет са един от най-добрите неонатолози в България доц. Ралица Георгиева, водещият Ники Кънчев, спортни личности, както и журналисти. Съветът ще заседава веднъж на три месеца, ще популяризира проблемите около тези деца и ще поставя конкретни цели, свързани с грижата за тях.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.