• 02 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8248
  •  GBP / BGN 2.2881
  •  CHF / BGN 1.9984
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Родители излизат на протест заради неверни твърдения на зам.-министъра на образованието

Родители излизат на протест заради неверни твърдения на зам.-министъра на образованието

/КРОСС/ Родители отново излизат на протест с настояване за видеонаблюдения в детски градини и училища. Поредната демонстрация от "Не на насилието над деца в детски градини и училища" ще е в София и ще се проведе на 4 март от 11:30 часа в парк „Герена", съобщават от Инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система.

А повод да се организира новия протест са изказвания на зам.-министъра на образованието Деница Сачева пред „Нова телевизия" във връзка със скандала с детска градина „Брезичка", при който скрита камера засне как възпитателка малтретира деца, което последва и куп уволнения в детското заведение.

Както вече е известно Сачева изрази твърда позиция срещу видеонаблюдението, а за да аргументира своята позиция в телевизионното предаване казва: "Вижте, случаят в Бургас например, какъв проблем точно реши? Той не реши никакъв проблем. Напротив в момента текат много различни паралелни процеси. Съответно: съдят се хората, които са изнесли кадрите. Родителите пък, чиито деца са заснети и излъчени по телевизията, без тяхното знание и съгласие, съдят другите родители. Отвори се една кутия на Пандора, от която аз не виждам да се реши проблемът. Напротив създадоха се много други проблеми".

От Инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система, обаче направили проверка и са категорични, че тези твърдения са напълно неверни. Всички родители от група "Мики Маус" не само отричат да има такива заведени дела, но и изразяват недоумението си от категоричността, с която това се твърди.

„Също така категорично не се съгласяваме, че разкритото насилие е донесло само проблеми. Това твърдение вменява, че разкриването на насилие над деца носи проблеми, както и съдебни дела за родителите, чиито деца са насилвани, т.е. нямаше да имат никакви проблеми, ако никога не беше разкрито насилието над децата им.

Подобни твърдения подклаждат допълнително напрежение в обществото, а според нас Министерството на образованието и науката би следвало не само да поеме отговорността за случилото се, но и да изпълнява функцията на регулатор в сферата на образованието. В тази връзка твърдо заявяваме, че ние приемаме изказването на г-жа Сачева за крайно непрофесионално и за опит за груба манипулация на обществото. Коректно е изнесената в публичното пространство информация да бъде проверена, а не тенденциозно представяна с цел създаване или изкуствено засилване на конфликти. Не прави чест на г-жа Сачева да изрича неистини в ефир, поради което настояваме за публично извинение от нейна страна както на родителите от ДГ "Брезичка", така и на всички граждани, които са били подведени от изказването й. Надяваме се даимаме и възможност публично да опровергаем неверните твърдения", пишат от инициативния комитет.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Време и е да си ходи!

28.02.2018 01:16:14

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.