• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8258
  •  GBP / BGN 2.3126
  •  CHF / BGN 2.0456
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 25°C

Драгомир Стойнев: БСП предлага по-справедлив подход към децата с увреждания от управляващите

Драгомир Стойнев: БСП предлага по-справедлив подход към децата с увреждания от управляващите

/КРОСС/ „Ако бяхте приели предложенията на БСП, месечната помощ на деца с увреждания щеше да бъде 70% от минималната работна заплата и плюс всички останали добавки. Апелирахме към един нов, по-различен и справедлив подход. ". Това заяви народният представител от БСП - лява България Драгомир Стойнев. Той припомни, че сега правителството предлага 350 лв за 13 764 деца с между 50%-70% степен на увреждания. „Но тази сума представлява пакет, който изключва всички други добавки. Най-вече интеграционните добавки, които са приблизително 30 лв. Изключват и размера на детските надбавки", обясни народният представител. Според него предлаганият вариант от БСП - лява България е много по-справедлив, защото се включват и разходите за рехабилитация и балнеолечение. „Родителите са жертвали своята професионална кариера, за да отглеждат детето си, а не ги захвърлят на държавата. Искаме ние, заедно с държавата, да направим по-справедливо заплащане", категоричен е Стойнев.

„В проектозакона за Държавния бюджет за 2017 година се замразяват всички социални плащания за поредна година от управлението на ГЕРБ". Това заяви народният представител отБСП - лява България Георги Гьоков от парламентарната трибуна. Той посочи, че няма промяна в месечни помощи за дете до завършване на средно образование, въпреки че животът поскъпва. „Ние, от БСП - лява България, многократно сме предлагали да се промени принципът за подкрепа на семействата с деца от страна на държавата. За нас работещият механизъм е въвеждането на реално семейно подоходно облагане. Така ще се решат много въпроси", каза още той. По неговите думи широко рекламираният от предишния министър на труда и социалната политика нов подход при определяне на месечните помощи за отглеждане на дете не само, че не е довело до реално увеличение на размера му, а напротив - до намаляване. „За другите замразени социални плащания няма да говоря, ама вие си ги знаете, защото няма година, в която да сте управлявали и да не сте ги замразявали. И се чудя има ли мисъл в главите Ви за решаване на демографската катастрофа или само с празни приказки се залъгваме", коментира народният представител. Според него в проекта за Бюджет 2017 г. не е намерен механизъм за справедливо разпределяне на средствата между отделните групи деца с увреждания. „Защото с Преходните и заключителни разпоредби отнемате всичките им добавки за интеграция, по чл. 42 от Закона за интеграция на хората с увреждания, и им отнемате и възможността да получават конкретна подкрепа от държавата за ползването на балнеолечебни и рехабилитационни услуги. А също така се оказва, че тези деца са изведени и от обхвата на подпомагане за диетично хранене и лекарствени продукти", обясни депутатът от левицата. Гьоков подчерта, че управляващите не са приели предложението на БСП за промени в Закона за семейните помощи за деца и обвързване на това плащане с МРЗ под предлог, че тяхното предложение е по-добро. „Но не обяснихте за кого е по-добро - за семействата, които отглеждат деца с увреждания или за държавата, която ще спести някой и друг лев", коментира той. Народният представител е категоричен, че целият чл. 61 от Проектозакона за Държавен бюджет е в противоречие с разбиранията на БСП - лява България за социална закрила и с политиките, които следва БСП.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.