• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

ДАЗД включи децата бежанци сред приоритетите си

ДАЗД включи децата бежанци сред приоритетите си

София /КРОСС/ Председателят на Държавната агенция за закрила на детето г-жа Ева Жечева представи основните приоритети на агенцията за 2014 г. пред участниците в годишната среща на УНИЦЕФ и партньорски организации днес.
Деинституционализацията на грижата за деца остава основен приоритет на Държавната агенция за закрила на детето и през следващата година. Наша отговорност е да гарантираме успеха и необратимостта на този процес, да създадем механизми за развитие и устойчивост на нови социални услуги, както и да ги обезпечим с модели за финансова устойчивост, заяви г-жа Жечева.
Сред приоритетите на ДАЗД през следващата година са: повишаването на благосъстоянието на децата, подкрепата за създаване на добра семейна среда, утвърждаването на принципа на отговорното родителство, правосъдието за деца, разработването на политики за включващо образование със специален акцент върху децата със специални образователни потребности.
Приоритети през 2014 г. ще бъдат още укрепването на системата за мониторинг на правата на децата, системната работа за предотвратяване на насилието срещу и между деца, активизиране на детското участие в процеса на вземане на решения и развитие на детските съвети на училищно, общинско и областно ниво. ДАЗД ще акцентира вниманието и усилията си върху ролята на семейната и училищната среда за качествено отглеждане и възпитание на детето.
Усилията на Агенцията ще бъдат насочени към промяна на законодателството в посока то да бъде ориентирано към защитата не само на децата в риск, а на всички деца и техните родители.
През следващата година сред приоритетите за ДАЗД ще е закрилата на децата бежанци. Съвместно с Държавната агенция за бежанците ще бъде разработен Координационен механизъм за взаимодействие на органите по закрила на национално и местно ниво за работа по случаи на деца-чужденци, търсещи и/или получили закрила, както и План за действие за закрила и интеграция на непридружените малолетни и непълнолетни деца.
ДАЗД ще продължи усилията си за закрила на най-уязвимите групи деца, които са изправени пред по-голям риск поради различни социални, икономически и етнически фактори, както и за подпомагане на деца с увреждания, които се нуждаят от специална закрила.
„Ако миналото е на предците ни, бъдещето възлагаме на децата си, но настоящето е нашата кауза и нека тя бъде „Детето и семейството заедно", каза в заключение г-жа Ева Жечева.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.