• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

УНИЦЕФ: Светът остава безкрайно несправедливо място за най-бедните и най-уязвими деца

УНИЦЕФ: Светът остава безкрайно несправедливо място за най-бедните и най-уязвими деца

/КРОСС/ Светът остава безкрайно несправедливо място за най-бедните и най-уязвими деца въпреки значителните постижения от приемането на Конвенцията на ООН за правата на детето през 1989г., сочи доклад на УНИЦЕФ, публикуван днес.

„За малко повече от едно поколение светът е намалил наполовина стойностите на детска смъртност, дал е достъп на над 90% от децата до начално училище и е подобрил достъпа на над 2,6 милиарда души до чиста питейна вода. Но все още децата съставляват половината от най-бедните хора в света, близо 250 милиона деца живеят в страни, разкъсвани от конфликти, като над 200 000 са рискували своя живот тази година, търсейки убежище в Европа.", заяви изпълнителният директор на УНИЦЕФ Антъни Лейк.

Докладът „Справедлива възможност за всяко дете: Обещанието за справедливост" представя статистическа картина на състоянието на най-уязвимите деца в света и как те се позиционират на фона на основните индикатори за човешко развитие."

Той подчертава че:
Вероятността да настъпи смърт (преди да навършат 5 г.) при децата, от най-бедните домакинства е два пъти по-голяма, отколкото при децата от най-богати домакинства. Също така вероятността те да са извън училище е пет пъти по-голяма в сравнение с тази при децата от най-богатите семейства.
Вероятността да се омъжат преди да навършат 18 г. при момичетата от най-бедните семейства е 4 пъти по-голяма, отколкото при момичетата от най-богатите семейства.
Повече от 2,4 милиарда души все още нямат подходящи тоалетни - 40% от тях живеят в Южна Азия. Повече от 660 милиона души все още страдат от липсата на достъп до чиста питейна вода - близо половината от тях живеят в Субсахарска Африка.
Грубо половината от 159 милиона деца, страдащи от забавяне в развитието, живеят в Южна Азия, а една трета в Африка.
„Такава огромна несправедливост подхранва един порочен кръг на бедност и неравенства между поколенията. Но не трябва да бъде така. Ние знаем как да го забавим, да го спрем и да го преобърнем във виртуозен кръг от междупоколенчески напредък. От нас зависи да го постигнем с повече сътрудничества и ресурси. Трябва да направим това морален, прагматичен, стратегически и справедлив избор.", заяви Лейк.
„Справедлива възможност за всяко дете: Обещанието за справедливост" вади на преден план необходимостта от запълване на пролуките в справедливостта, защитавайки тезата, че инвестицията в децата, особено в най-уязвимите, е принципно и практическо правило, като такава инвестиция води до множество ползи не само за децата, но за техните семейства, за общностите и икономиките.
Впечатляващ отбор от посланици на добра воля на УНИЦЕФ дава гласност или активира социални мрежи, като подтиква към действия в подкрепа на най-уязвимите деца по света, част от кампанията на УНИЦЕФ „Да победим несправедливостта".

„Шокиращо е да знаем, че 1 на всеки 9 деца в света живее в страна, засегната от военен конфликт и става свидетел на ужасяващо насилие, а правото му на оцеляване, здраве и образование е напълно разрушено. Пътувах до Бившата югославска република Македония и Сърбия, за да видя как войната прогонва децата и семействата от домовете им. Светът е изправен пред най-голямата бежанска криза след Втората световна война. Всяко страна, която има възможност трябва да подкрепи децата и семействата, които са засегнати.", каза британският актьор и посланик на добра воля на УНИЦЕФ Орландо Блум.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.