• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Мая Манолова: Извеждането на деца от институциите е кауза, от която няма да отстъпя

Мая Манолова: Извеждането на деца от институциите е кауза, от която няма да отстъпя

/КРОСС/ „Като омбудсман съм готова да участвам в процеса на гарантиране на необратимостта на деинституционализацията, да участвам в огласяването на проблемите, да търся решения и да стоя зад проблемите и съдбата на всяко едно дете. Извеждането на деца от институциите е кауза, от която няма да отстъпя." Това каза омбудсманът Мая Манолова на конференция, посветена на процеса на деинституционализацията на децата у нас, организирана от Ноу-хау центъра за алтернативна грижа за децата към Нов български университет.

Омбудсманът подчерта, че правата на всяко едно дете трябва да бъдат в центъра на процесите на алтернативната грижа, в която живее то, в центъра на усилията на всеки един професионалист и във фокуса и мониторинга, осъществяван от институцията на омбудсмана.

Във форума участва и заместник-омбудсманът Диана Ковачева, която представи презентацията: „Мониторинг на Националния превантивен механизъм върху политиките и практиките на деинституционализацията в България".

„Деинституционализицията не може да приключи успешно, ако предлаганата услуга не е готова да поеме грижата за децата и липсва реформа за социално подпомагане, ако не са развити алтернативни услуги и форми на грижа, за да се създаде възможност за изваждане на децата от институциите или предотвратяване на тяхното настаняване", категорична е Ковачева.

По думите й е важно да се насърчава развитието на осиновяването и приемната грижа с цел превенция на изоставянето, включително заради бедност на родителите и с фокус върху подпомагане на семействата с деца от 0 до 3 години.

Ковачева посочи, че процесът на деинституцинализация трябва да бъде ускорен, интернатите да се закрият незабавно, за да може през следващите няколко години нито едно дете да не остане в институция.

Не на последно място акцент в презентацията на заместник-омбудсмана бе и спешното осъществяване на отлаганата реформа в детското правосъдие.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.