• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Честит международен ден на музиката!

Честит международен ден на музиката!

/КРОСС/Празникът се провежда за първи път през 1974 г. по решение на Международния съвет по музика към ЮНЕСКО във Франция и днес се отбелязва в над 120 страни. Музиката е универсален език за малки и големи, а тъкмо децата са най-истинските меломани.

Последни проучвания във Великобритания и Финландия показват, че децата възприемат с по-голяма лекота музиката, отколкото човешката реч. Учените открили, че колкото повече малчуганите слушат музика, толкова по-често се усмихват. Много педиатри вярват, че музиката притъпява болката при децата и препоръчват да пуснем на детето любимата му песен, когато е неразположено.

В последните години все по-често чуваме за магичното въздействие на класическата музика върху емоционалното и интелектуално развитие на бебетата. Учените са доказали, че не само успокоява децата, но може да ги направи и по-умни. Музиката е здраве и щастие за децата ни.

Честит празник на всички, които създават музика, и на всички, които я обичат!

Старозагорската опера отбелязва Международния ден на музиката 1 октомври със спектакъла „Мадам Бътерфлай". Тази вечер от 19 часа постановката на Нина Найденова ще оживее на оперната сцена с гастрол на сопраното Йоана Железчева в главната роля. Диригент на спектакъла е Ивайло Кринчев. Йоана Железчева се наложи през последните години като една от най-търсените и предпочитани певици в драматичния сопранов репертоар и е една от най-ярките интерпретаторки на ролята на Чо-Чо-сан. В ролята на младата гейша Йоана Железчева дебютира на сцената на Бургаската опера през 2008 година и с годините Чо-Чо-сан се превръща в нейна коронна роля. Певицата притежава впечатляващо красив и богат глас със стабилно овладян голям диапазон. Качества, които определят нейните блестящи вокални и артистични превъплъщения в различни роли: на Дона Елвира от операта „Дон Жуан" на Моцарт, Елизабет от „Дон Карлос", Одабела от „Атила", Леонора от „Трубадур", Макбет и Аида от едноименните опери на Верди, Лиу от „Турандот", Манон Леско и Тоска от едноименните опери на Пучини.

В спектакъла на операта „Мадам Бътерфлай" ще ѝ партнират солистите на Старозагорската опера Михаела Берова - в ролята на Сузуки, Милко Михайлов /Пинкертон/, Валери Турманов ще дебютира в ролята на Шарплес, Емилия Джурова /Кейт Пинкертон/, Ивайло Йовчев /Горо/, Александър Марулев /Бонзо/ и др. Участват оркестър, хор и балет на Държавна опера-Стара Загора. Сценографията и костюмите са на Борис Стойнов и Цветанка Петкова-Стойнова, хормайстор Младен Станев.

Поп-Рок Класика ще звучи в Русенската опера под диригентството на Антъни Арморе и със специалното участие на Владислава Гарвалова.

Симфоничен оркестър - Сливен отбелязва Международния ден на музиката - 1 октомври. Диригент ще бъде гост-диригентът маестро Константин Илиевски. Солист на концерта ще е кларинетистът Росен Идеалов. В програмата са включени популярни оркестрови произведения на Бетховен, Моцарт и Хайдн. Концертът е тази вечер от 19.00 часа в концертната зала на НТС. Билети могат да се закупят на касата на зала НТС до самото му начало.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.