• 05 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

1016 сигнала за деца, които са жертви на насилие, са подадени от началото на годината

1016 сигнала за деца, които са жертви на насилие, са подадени от началото на годината

/КРОСС/ От началото на годината до края на септември към отделите "Закрила на детето" са подадени 1016 сигнала за насилие над деца, като по 694 от тях е проведен координационен механизъм за взаимодействие. Това стана ясно на проведената кръгла маса на тема: "Предизвикателства и препоръки пред гарантиране правата на децата, пострадали от насилие", организирана от граждански организации със съдействието на омбудсмана Мая Манолова, предава news.bg.

Събитието е провокирано от поредния случай на бездействие и неадекватна реакция от страна на институциите по случая с 11-годишно момиче жертва на сексуално насилие от страна на втория си баща.

Детето една година е насилвано, докато накрая набира смелост да се обади на телефона на фондация "Анимус" и да разкаже какво му се случва. Очакванията са били, че бащата ще бъде задържан веднага, защото е имало доказателства от съдебния лекар, но това не се случва. Детето е изведено от семейството и е настанено при близки.

До момента то не е получило справедливо правосъдие, а само унизителни разпити в съдебна зала, съобщиха от фондация П.У.Л.С., в която от години работят с жертви на насилие в региона на Югозападна България. След разпитите, детето започва терапия при психолог. Неговата история е представяна много пъти в съда пред различни хора, като накрая то заявява, че не желае повече да я разказва.

От фондацията обявиха, че историята демонстрира тревожни тенденции по отношения на действията на институциите.

От Националната мрежа за децата призоваха медиите да не разкриват самоличността на 11-годишната жертва, защото това би се отразило негативно на детето.

Ева Жечева - директор на дирекция "Права на детето", подчерта, че случаи като този с 11-годишното дете трябва да събудят отговорните институции да действат.

Георги Богданов от Национална мрежа за децата представи българското и европейско законодателство в областта на правата на децата, жертви на насилие, и наблегна върху Директива на ЕС, която установява минималните стандарти за правата, подкрепата и защитата на жертвите на престъпления и която не е призната у нас. Според тази директива децата жертви имат специфични нужди от защита заради опасността от повторното им превръщане на жертви и сплашване.

Богданов беше категоричен, че е недопустимо децата да продължават да бъдат разпитвани пред голям брой хора.

От Националната мрежа за децата препоръчват да се съгласуват поднормативни документи, касаещи работата на полицията, социалните, съда и здравеопазването. Да се въведе въпросната Директива на ЕС, да се актуализира методиката за оценка на риска на заведенията за деца, за да се отговори на изискванията за минимални стандарти. От организацията поискаха и въвеждане на задължението за квалификация на специалистите от съдебната система, които работят с деца.

Гражданските организации призоваха институциите да поемат отговорност за закрила на децата - жертви на насилие.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.