• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 25°C

Национална мрежа за децата настоява за реална реформа в детското правосъдие

Национална мрежа за децата настоява за  реална реформа в детското правосъдие

/КРОСС/ Тази седмица министърът на правосъдието Екатерина Захариева, заедно с Омбудсмана Мая Манолова, представиха нов Закон за отклоняване от наказателно производство и налагане на възпитателни мерки на непълнолетни лица, който се стреми да промени философията за работа с деца в риск и деца в конфликт със закона. Национална мрежа за децата се застъпва за реформа в системата от повече от 15 г. и приветства усилията на държавните институции да отменят остарелия и водещ до нарушения на правата на децата Закон за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни (ЗБППМН).
В същото време, в момент, когато текат обществените консултации по новия законопроект, Национална мрежа за децата обръща внимание върху текущата ситуацията на децата, настанени в останалите 6 интерната в страната - Социално-педагогически интернати (СПИ) и Възпитателни училища-интернати (ВУИ), и необходимостта от предприемане на неотложни мерки за извеждането на децата от тези затворени институции.
Имаме нужда от гаранции, че новият закон няма да продължи старите лоши практики на работа, но с нови имена, както е възможно да се случи при запазване на ролята на Министерство на образованието в управлението на новите Центрове за възпитателен надзор (на мястото на ВУИ и СПИ), посочват от сдружението. 
НМД настоява и за нови стандарти на работа на служителите в новите служби за възпитателна подкрепа, в които се трансформират местните Комисии за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. Именно липсата на професионални стандарти за подбор и работа на служителите, както и отсъствието на обща концепция и методика за работа с децата в конфликт със закона са част от основните проблеми в системата, които водят до неадекватни действия или бездействие на институциите.
В тази връзка Национална мрежа за децата изпрати публично питане до отговорните институции като алармира за продължаващи случаи на насилие в СПИ и бездействие от страната на отговорните ведомства, въпреки наложени предписания със задължителен характер от страна на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД). При конкретен случай, представен на вицепремиерите Бъчварова и Кунева и останалите отговорни институции, жертвата и извършителят не са изведени от интерната и продължават за пребивават заедно, има данни за продължаващо насилие и не са наложени административни и дисциплинарни наказания на отговорните служители в интерната и съответните служби, които трябва да изпълнят предписанията на ДАЗД.
От Национална мрежа за децата отчитат, че финализирането на проекта с промени е първи етап от дългия път, който предстои да се извърви, за осъществяване на реформа в системата. В тази връзка Мрежа за децата излезе със специална позиция по новия законопроект за отклоняване и налагане на възпитателни меки и промените в НК и НПК, в която насочва вниманието към основните принципи и разпоредби, които трябва да залегнат в промените и които не трябва да подлежат на компромис. Същите тези принципи са част от международните стандарти за правосъдие за деца, описани в Конвенцията на ООН за правата на детето, препоръките към България на Комитета по правата на детето на ООН, добрите европейски практики и др. Те са и основна отправна точка в реформите, предвидени в Пътната карта за изпълнението на Актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система, които бяха прието през 2016 г.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.