• 28 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Почти 90% от децата в институциите са изведени от там

Почти 90% от децата в институциите са изведени от там

/КРОСС/ Почти 90% от децата в специализирани институции вече са изведени от там за последните 7 години. Под 1000 са децата у нас, които се отглеждат в домовете, които преди бяха наричани "Майка и дете" при първоначален брой от около 7600 деца. Процесът започна през 2010 г.

Това каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков по време на откриването на неформален семинар на тема "Човешките права и децата", който се провежда под егидата на АСЕМ - най-голямата организация за сътрудничество между Азия и Европа, предава news.bg.

Във форума участват представители на 53 държави от двата континента. Това е съпътстващо събитие от календара на Българското председателство на Съвета на ЕС. Основните теми на семинара са международното партньорство и държавната помощ за оцеляване и развитие, защитата на уязвимите деца и участието на децата в процеса на вземане на решения.

Специализираните институции за деца са намалели със 75%. През 2010 година техният брой е бил 137, към момента са 36.

Министърът подчерта, че правителството ще продължи процеса на деинституционализация, водено от разбирането, че семейната среда осигурява най-добри условия за тяхното развитие.

„Реформата е свързана не само с извеждането на подрастващите от специализираните институции, но и с гарантиране на необходимата подкрепа за семействата. Целта е да се осигурят условия, които задоволяват индивидуалните потребности на подрастващите и гарантират защитата на техните интереси и права", каза министър Петков.

Той подчерта, че защитата на правата на всички деца е сред приоритетите в управленската програма на правителството в сферата на социалната и демографската политика. За реализирането му е необходимо да се приложи интегрирана и всеобхватна политика, както и целенасочени и систематични усилия на всички заинтересовани страни.

Министър Петков посочи, че ранното детско развитие е сред приоритетите на българското председателство на Съвета на ЕС в сферата на социалната политика. Тази концепция е сравнително нова, но е с голям потенциал.
Социалният министър представи плановете за общоевроепейска дискусия за предотвратяване на рискове от раждането на детето, включително чрез ранна намеса за осигуряване на семейство или семейна среда за всяко дете.

„Страната ни разработва нов модел на интегрирани социални, здравни и образователни услуги за ранно детско развитие", поясни Петков.

Намаляването на детската бедност е сред най-големите предизвикателства, пред които е изправен съвременният свят.

За да се преодолее тя е необходимо взаимодействие между здравеопазването, образованието, заетостта, социалното подпомагане и социалните услуги за подкрепа на семействата и децата.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.