• 07 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 24°C

Бисер Петков: Националната стратегия за детето е рамков политически документ

Бисер Петков: Националната стратегия за детето е рамков политически документ

/КРОСС/ Националната стратегия за детето (2019 - 2030) е рамков политически документ, който отразява цялостната визия на българската държава и на гражданското общество за развитието на следващите поколения граждани на страната ни. Това каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков в отговор на парламентарен въпрос за публикувания за обществено обсъждане проект на Националната стратегия за детето.
Визията на стратегията се изразява в това всяко дете в България на всеки етап от детството си да живее и да развива своя потенциал в интегрирана здравословна, сигурна и насърчаваща развитието му среда, която да гарантира неговите права и благосъстояние при осигурена подкрепа на родителите и на професионалистите, полагащи грижи за децата, обясни целите на документа социалният министър.
Той каза, че подходът в стратегията следва жизнения цикъл в развитието на детето - от 0 до 18 години, като така ще се отговори по-адекватно на нуждите на децата в различните периоди на детството им. Планираните мерки за децата в стратегията са включени в пет основни ключови сфери - здраве и здравословен начин на живот; семейна среда и стандарт на живот; качествено образование за всички деца; сигурна среда и достъп до правосъдие; отдих и свободно време, обясни министър Бисер Петков.
По думите му стратегията поставя детето и неговите най-добри интереси в центъра на политиките, на програмите и услугите за децата и семействата. "Този подход разглежда детето като носител на права, а не като пасивен обект на въздействие от страна на възрастните", коментира министър Петков. Той каза, че ключово за развитието на децата е изграждането на умения за учене, за правилно изразяване на български език, за общуване на чужди езици, за изразяване чрез творчество, за развитие на инициативността и предприемачеството, за обучение по природни науки, математика и ИКТ и за изграждане на социални и граждански компетентности.
Процесът на създаването на стратегията беше прозрачен, с желание да се отчетат мненията на колкото е възможно повече заинтересовани страни, заяви министър Петков. Беше чуто и мнението на децата - чрез Съвета на децата към ДАЗД и със съобразяването на резултатите от социологически проучвания, добави той.
Проектът на стратегията предизвика голям обществен интерес и много са постъпилите становища по него, каза министър Бисер Петков. Той коментира, че "стратегията няма как да отнеме родителски права и си поставя за цел да подпомогне родителите при отглеждането на децата".

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Светият синод на Българската православна църква излезе със становище относно Националната стратегия за детето, като настоя за цялостна редакция. Стратегията за детето беше публикувана за обществено обсъждане през януари и предстои да разгледана и гласувана от Министерския съвет.

09.02.2019 08:11:12

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.