• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 28°C

Нова държавна агенция да поеме грижата за децата, семейството, възрастните и хората с увреждания, настоява ПФ

Нова държавна агенция да поеме грижата за децата, семейството, възрастните и хората с увреждания, настоява ПФ

/КРОСС/ Нова държавна агенция да поеме грижата за децата, семейството, възрастните и хората с увреждания. Това предвижда концепция за преструктириране на системата, представен от депутата от Патриотичния фронт Султанка Петрова.

Има са множество стратегии, програми, планове, които обаче остават само на хартия. Вместо правата и закрилата на децата да са отговорност, те се превърнаха в бизнес. Доказа се, че тази система не работи ефективно, тя не изпълнява функциите и задълженията, които ѝ е поставила държавата. Пропуските в системата са вече страшно много и са непреодолими. И тъй като не само децата са проблемни в нашето общество, ние решихме да разширим този орган, тъй като имаме и много други уязвими групи, обясни в ефира на БНР Султанка Петрова. Тя поясни, че проектът предвижда закриване на Държавната агенция за закрила на детето, на отделите за закрила на детето към Агенцията за социално подпомагане, Агенцията за хора с увреждания, Комисията за защита от дискриминация и брачните състави в гражданските съдилища. На тяхно място ще дойде новата структура, която ще трябва да е на пряко подчинение към Министерски съвет.

Доказа се, че липсва координация и механизъм за работа между институциите, липсва статистика за децата в риск, липсва контрол на социалните работници и на тяхната работа. Нашата идея е, първо, като основа на база, на която ние искаме да създадем този орган, е Конституцията. В чл.14 на нашата Конституция се казва, че семейството, майчинството и децата са под закрилата на държавата. Много анализи и много препоръки, които са правени и от ЕК, показват, че тази система не работи. Ние бихме могли да вземем един добър модел, примерно в Германия. Аз съм разработила тази концепция на базата именно на такъв един модел. Там е министерство за защита правата на децата, хората с увреждания и възрастните хора, каза Петрова. 

Тази седмица идеята ще бъде обсъдена на срещи с премиера, със социалния министър и с председателя на ДАЗД.

Организациите от Националната мрежа за децата, които също констатират регрес в системата за закрила на децата, не виждат обаче решението в създаването на такава мегаагенция и в открито писмо до премиера изразяват своето безпокойство.

Дани Колева, програмен директор на Национална мрежа за децата, уточни:

Притесняваме се, че създаването на една мегаагенция и преминаването на отделите за закрила, където са голяма част от системните проблеми, няма да промени нищо. В условия на ограничен финансов ресурс, според нас, едно такова местене и създаване на мегаагенцията, която да отговаря и за децата, и за семействата, и за възрастните, и за хората с увреждания, отново би поставило нещата така, че хората, които са на терен, отново няма да имат нито подходящо образование, нито ще бъдат достатъчно на брой.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Султанке, предложи кои агенции да се закрият, за да се отвори място за новата.

06.06.2016 15:41:28

Анонимен

Абе създайте на още някои търтеи от обкръжението на властимащите да си палят пръднята по цял ден!

06.06.2016 11:14:48

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.