• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

СГС даде ход на делото за смъртта на родилката Деяна

СГС даде ход на делото за смъртта на родилката Деяна

/КРОСС/ Магистратите от Софийския градски съд дадоха ход на разпоредителното заседание по делото срещу лекарите Явор Лозанов, Елена Василева, Антоний Филипов, Александър Червеняков, Владислав Христов, Христо Цеков, обвинени за смъртта на родилката Деяна Георгиева.

От името на майката на Деяна - Людмила Велинова и бащата на детето - Марат Михайлов е постъпил граждански иск срещу болницата.

Адвокатите на подсъдимите поискаха да не се приемат за съвместно разглеждане предявените искове.

Според тях искът не може да се приеме, защото не се знае точно за каква сума се претендира. Исковете са за 400 000 лв. от майката, но не могат да се разгледат защото е посочена обща сума с лихвите, солидарно към всички подсъдими.

Не можело да се претендира за солидарна отговорност, смятат юристите. Адвокатите твърдят още, че не е ясно срещу кого се претендира с тези искове.

Детето на Деяна - Майкъл Михайлов, претендира чрез баща си Марат Михайлов за още 400 000 лв.

Съдът счита, че исковете на Людмила Велинова биха затруднили наказателния процес и не ги допуска за съвместно разглеждане. Велинова се конституира като частен обвинител.

Искът на Марат Михайлов също не се допуска за съвместно разглеждане.

Според адвокатите на подсъдимите са допуснати съществени процесуални нарушения по делото. Обвинението не било ясно, защото не било ясно кое подзаконово правило е нарушено, заявиха защитниците. Те поискаха делото да бъде прекратено и върнато на прокуратурата.

Подсъдимите подкрепиха исканията на защитниците си.

Прокурорът по делото заяви, че няма съществени нарушения. Пропуските може да бъдат компенсирани в хода на съдебните заседания.

Съдът не видя процесуални нарушения по делото, за каквито пледираха адвокатите на подсъдимите.

Съдът отхвърли иска за прекратяване на делото поради допуснати процесуални нарушения.

Датата за следващото съдебното заседание е 16 февруари. На него ще бъдат призовани свидетели.

Людмила Велинова - майка на починалата Деяна, заяви, че ще разчита на някакво възмездие.

"За мен лично, справедливостта е една ефективна присъда. Една условна присъда или отнемане на лекарски права, не може да бъде присъда за един отнет човешки живот. Защото един престъпник, който убива на улицата или някой, който извършва някъде, той също е толкова виновен колкото и лекаря, който отне живота на моето дете", допълни майката.

Според Велинова лекарите имат вина за смъртта на дъщеря й.

КРОСС припомня: 19-годишна жена е родила в „Шейново", без да плати за избор на екип. Казала, че е здрава и това е ненужен разход. Непосредствено преди раждането обаче лекарка в болницата задала следния въпрос: "А, имате ли избор на екип?! И какво чакате още?!"
Въпреки това момичето било категорично, че не иска екип.
След раждането Деяна е изписана, както твърдят в медицинското заведение - здрава.
В последствие родилката вдига температура. Бърза помощ констатира неразположение и на младата жена са изписани обезболяващи.
Първата болница, която я приема, е Инфекциозна, която констатира, че родилката задържа вода. Следват дълги часове разкарване с линейка, защото лекарите казват, че не могат да се справят. Има обаче нов проблем - никой не иска да я приеме.
В крайна сметка Деяна е приета в „Пирогов". Направена й е спешна операция. Следва кратко стабилизиране и приемане в Александровска. Междувременно състоянието на родилката се влошава рязко, а лекарите сменят диагнозите й.
Всички твърдят, че е сепсис, но с неясен произход. Спират бъбреците, матката и е извадена, накрая отказват белите дробове. Последно е сърцето. Деяна умира рано сутринта в понеделник.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.