• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 24°C

НЗОК определи как ще се предписват инсулинови помпи на болните от диабет

НЗОК определи как ще се предписват инсулинови помпи на болните от диабет

/КРОСС/Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е одобрил изискванията за предписване на медицински изделия за болните от диабет. Това съобщават от касата.

Решението е взето на неприсъствено заседание, като целта е да не се бави ефективното лечение на болните от диабет. Става въпрос за изисквания за предписване на медицински изделия за приложение с инсулинови помпи при Захарен диабет Тип 1 в извънболничната помощ.

От НЗОК уточняват, че изискванията са разработени във връзка с включването на инсулиновите резервоари и инсулинови сетове в Списъка с медицински изделия, които касата ще заплаща през 2016 г. в условията на извънболничната помощ. Изискванията били разработени съвместно с националните консултанти и консултантите на НЗОК по ендокринология и болести на обмяната.

От Здравната каса обръщат внимание, че провеждането на инсулиново лечение чрез инсулинова помпа не е широко разпространено. Поради тази причина медицинските специалисти с опит в тази насока са ендокринолози, които работят към университетски клиники. Към настоящия момент се предлага специализираните комисии да бъдат съсредоточени само в лечебните заведения, които разполагат със специално подготвени кадри. Тези болници трябва да имат условия за преценка и проследяване, както и възможност за спешно реагиране в случай на необходимост, става ясно още от съобщението на сайта на НЗОК.

От касата уточняват, че предложената процедура гарантира ясно разграничаване на отговорностите по отношение на медицинската преценка и експертиза, обучение, проследяване на състоянието. Ясно се разграничавали и дейностите, които са свързани с техническата подготовка и обучение на пациентите от страна на техническите екипи на доставчиците. Те трябва да бъдат обучени как да опазват предоставените им безплатно инсулинови помни и стриктно да спазват схемите на лечение, които са им предписани.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.