• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8258
  •  GBP / BGN 2.3126
  •  CHF / BGN 2.0456
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 30°C

Благотворителна изложба и крос в подкрепа на хората с диабет

Благотворителна изложба и крос в подкрепа на хората с диабет

/КРОСС/В навечерието на Световния ден за борба с диабета - 14 ноември, в Дома на Европа, в столицата се откри благотворителната изложба "50 на 50 - да благотворим заедно". Организатор е сдружение "Група 9″.

Представени бяха творби от дърворезба на автори от три поколения. Идеята за изложбата се е родила след разказ на майка, споделила за трудностите при отглеждането на дете с диабет. Посетителите участваха в дискусията: "Диабетът - борба и превенция в ЕС" и видяха филма "Захарен блус" на Андреа Цулкова. Изложбата има за цел да се покаже, че трябва да бъдем съпричастни един към друг.

Хроничното заболяване придобива мащабите на световна епидемия - от него страдат над 360 милиона души. Всеки 10 секунди двама души се разболяват от диабет, а един човек умира от това заболяване. Годишно 7 милиона души се разболяват от диабет, от тях 70 000 са деца. СЗО предвижда към 2030 г. над 500 милиона души да бъдат засегнати от диабет тип. В България според статистиката от това заболяване страдат около 500 000 души. 40% от хората обаче не знаят, че имат диабет. Съществуват два основни типа захарен диабет - тип 1 и тип 2. При децата по-типичен е първия тип, а при възрастните се развива основно втория тип диабет.

Важно е да се знае, че редовният самоконтрол намалява усложненията от диабета с 35%. Особено важно е извършването на профилактични прегледи при ендокринолог, а при пациентите с диагностицирано заболяване периодичните прегледи при специалист-ендокринолог са наложителни най-малко веднъж на 6 месеца и дори по-често. От важно значение е редовното измерване на нивото на кръвната захар - с глюкомер или в лаборатория.

На 15 ноември 2015 г. (неделя) от 10:00 часа в Борисова градина Асоциация "Диабет тип 2", съвместно със Столична община, ще отбележи Световния ден за борба с диабета с крос под надслов „<6" - крос в подкрепа на хората с диабет. Спортното събитие ще бъде открито от двукратния световен шампион по спортна гимнастика Йордан Йовчев.

От 10:00 до 11:00 часа участниците ще могат да получат стартовите си номера на пункта за регистрация, където ще бъдат разделени в трите трасета за бягане - 1 км. за деца, 1,5 км. или 3 км. за възрастни. Кросът ще стартира от площадката до чешмата пред бюст-паметника на Васил Левски (зад автобусната спирка на Орлов мост посока Младост) и ще финишира отново там.

Участие могат да вземат хората с диабет, техните семейства и всички, които ги подкрепят, като всеки желаещ да се включи в инициативата ще може да се регистрира за участие и в деня на събитието като попълни кратко информирано съгласие.

Наградният фонд включва продукти, стимулиращи спортуването и физически активния начин на живот, които ще бъдат раздадени чрез томбола, в която ще са включени стартовите номера на всички участващи.

Основното послание на организаторите е, че има по-малко от шест неща, които човек може да прави, за да поддържа кръвната си захар по-ниска от 6 (максималната референтна стойност определена от СЗО за наличие на захар в кръвта).

Целта е да се насърчи здравословния начин на живот, да се подчертае важността на физическата активност за заболяването и да се припомни, че по този начин диабет тип 2 може да бъде напълно избегнат. От друга страна, това събитие ще покаже, че хората, болни от диабет, не се различават от всички останали и не бива да бъдат дискриминирани.

Събитието се организира с партньорството на Младежки спортен клуб "София-Европа" и Национална пациентска организация.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.