• 21 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

От днес Петър Диков не е главен архитект на София

От днес Петър Диков не е главен архитект на София

/КРОСС/От днес Петър Диков вече не е главен архитект на София. Той заемаше поста точно 10 години. Оттегля се и от ръководството на общинското дружество "Метрополитен".

Той обяви оттеглянето си от поста на 17 ноември, малко след провеждането на местните избори, които бяха спечелени от досегашния кмет Йорданка Фандъкова от ГЕРБ.

По време на управлението си на направление "Архитектура и градоустройство" Диков търпеше много критики за начина, по който взима решенията и какви предложения предлага за развитието на града.

Той се оттегля, преди да е приключил конкурсът за новия облик на центъра на града, конкурса за устройствен план на Борисовата градина, с провален конкурс за площад "Св. Неделя" и други. По негово време се реализираха спорни проекти като ремонта на бул. "Витоша", който стана пешеходен, като най-много критики отнесе фонтан, който въпреки обещанията на Диков и досега не е премахнат. Сред неодобряваните проекти са и кръстовището на две нива при Лъвов мост и при Семинарията, както и нереализиралата се трамвайна линия през Борисовата градина до Студентски град.

През 2009 г. беше приет общ устройствен план на София, за който опозицията в общинския съвет смята, че взима големи части от Западен парк и Борисовата градина за застрояване. Последен пример е строеж зад "Софияленд".

През годините главният архитект даде и много идеи, които дори не бяха официално обсъждани в Столичната община. Сред тях са забрана климатиците по фасадите на сградите да не капят върху главите на минувачите, да се надстрояват с един етаж панелните блокове, също така столичният КАТ в "Дървеница" и областният КАТ в "Слатина" да се обединят в една сграда до т.нар. "Църна маца". Сред идеите му са още строеж на писта за Формула 1 край Доброславци, превръщането на металургичния комбинат "Кремиковци" в бизнес и логистичен хъб, строеж на нов национален стадион.

Работата на Петър Диков беше критикувана от много неправителствени организации, архитекти, граждани, както и от всички политически сили в общинския съвет с изключение на ГЕРБ.

В момента тече първата фаза на конкурса за избор на нов главен архитект, който се очаква да приключи най-рано през март. Дотогава постът трябва да се заема от временно изпълняващ човек, най-вероятно от досегашния екип на Направление "Архитектура и градоустройство".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.