• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Валери Димитров: Най-добрият вариант за КТБ е да бъде купена от друга банка

Валери Димитров: Най-добрият вариант за КТБ е да бъде купена от друга банка

/КРОСС/Експертният съвет за разрешаване на казуса с Корпоративна търговска банка ще поиска подкрепа от Комисията за финансов надзор за по-бързото възстановяване на работата на банката. Днес представители на съвета ще имат срещи с председателя на КФН Стоян Мавродиев.

Валери Димитров, който е член на Експертния съвет, заяви, че лично на него разговорът в КФН не му е интересен и няма да присъства.

"Банката трябва да бъде обект на оздравителни процедури. По възможност. БНБ трябва да даде отговор на въпроса възможно ли е оздравяване на банката, ако това не е възможно трябва да се прибегне до отнемане на лиценза, отиване в производство по несъстоятелност, удовлетворяване на гарантираните вложители. След отнемане на лиценза трябва да се прибегне до продажба на банката". Това са препоръките, които отправи от ефира на Националното радио Валери Димитров. 

По думите му добрите практики по спасяване на банки предвиждат спешни мерки.

Всеки ден, с изтичане на времето на специалния надзор, състоянието на банката и на активите й се влошава. В този смисъл, колкото по-навременни мерки се вземат, толкова по-добре. Аз виждам, че БНБ продължава да мълчи по това какви оздравителни мерки трябва да предприеме. Доколкото разбрах са казали само, че ще предложат на досегашните акционери, съответно на одобрени след това от БНБ финансови институции, но се чака да се види какво е състоянието на кредитния портфейл. За съжаление това, което аз виждам от последните данни е, че състоянието на кредитния портфейл не е добро, коментира Димитров. За съжаление моята прогноза е доста мрачна, допълни той. 

Твърди се, че голяма част от кредитите са вътрешни кредити, предоставени на лица в лошо финансово състояние, без реални бизнеси, които могат да генерират доходи, които могат да позволят връщането на тези кредити. Това е лоша банкова практика. Обикновено вътрешните кредити не генерират доход за банката. Надзорът е трябвало за забележи това. Един от най-големите проблеми по време на банковата криза през 1996- 1997-ма година бяха вътрешните кредити. Това беше основен фактор за фалита на близо 15 банки, посочи е Валери Димитров.

Според него най-добрият вариант за КТБ е да бъде закупена или погълната от друга банка, която може да осигури в най-висока степен бързо удовлетворяване на поне част от вземанията на вложителите. Той, обаче изключи вариант като спасител да се яви банка „Виктория".

Нека да се направи опит банката да бъде предложена за купуване и след това вече да се търсят други възможности, предложи Димитров. Предложенията за разпродаване на активите на банката парче по парче са глупости. Така не се фалират банки, каза той. 

Според него мажоритарният собственик Цветан Василев носи отговорността за това, че парите на вложителите са били използвани за вътрешни кредити.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.