• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Проф. Димитров: Путин не е искал да ни засегне

Проф. Димитров: Путин не е искал да ни засегне

/КРОСС/ Историкът и директор на НИМ проф. Божидар Димитров и бившият посланик на България в Македония Александър Йорданов влязоха в спор в ефира на БТВ заради думите на руския президент Владимир Путин за азбуката, изречени пред македонския политик Зоран Заев.

Проф. Димитров застъпи тезата, че става дума за стратегически ход на руския президент, за да не обиди Гърция и България, съседите на Македония. „Има практика един екип да подготвя държавниците за дадена среща, ако президентът не е специалист по въпроса. Този специалист е бил пред много сериозна дилема и затова е избрал да се каже безличното, че от македонските земи е дошла азбуката на Русия, за да не се обидят Гърция и България. Гърция спечели, защото снощи говорителят на външно министерство обяви, че Путин е избирал географско понятие. Гърците би трябвало да са доволни, българите трябва да са доволни", коментира проф. Божидар Димитров.

На друго мнение бе Александър Йорданов. По думите му Путин е открил нещо, което не съществува и е изрекъл поредната си глупост. „Путин се изказа глупаво. Той се направи на географ. Ако беше прав, щеше да има оставен някакъв сигнал, че тази именно азбука Глаголицата е създадена на македонската земя. Такова понятие тогава не съществува. Това е една провокация. Българската и руската наука са се изказали, че народната основа на езика на Кирил и Методий е солунският диалект на българският език. Тя се нарича старобългарска. Големият въпрос е защо, ако толкова много братята македонци ценят толкова този ден, защо техният президент не си строи в страната, а отива в Русия на 24 май. Ясно е, че акцентът е политически", категоричен бе Александър Йорданов. „Тогава дори е нямало Македония, наричали са я долна Мизия. Той направи гаф". "Тези всички пояснения са постфактум. Истината е, че днес Русия залага на крайно националистическите среди и в Македония, и в Сърбия. Тя е против разширяването на ЕС в нашите среди. Самата среща Иванов-Путин е опит за дестабилизация на регоиона", посочи Йорданов. Димитров му опонира, като коментира, че това е просто било удобен повод едно късо и кратко изявление да бъде обърнато с хастара нагоре.

"Ако Русия не беше обявила Руско-турската война можеше да бъдем изклани като арменците", заяви Димитров. Проф. Димитров добави, че Путин не е искал да ни засегне и припомни позицията на руското външно министерство. „Как можете да си помислите, че сме забравили ролята на Първото българско царство дори в обединяването на Русия". „Да не оправдаваме руските злосторства срещу България", призова Йорданов.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Червените скопени псета-тролове се опитват с лаене да разсеят вонята , идваща от Миризливеца-руския фатмак Путлер.Червени кучета, този път с вашето отчаяно лаене няма да стане.Иска се духане.Духайте, жалки рубладжии.Духайте , докато Ви паднат развалените зъби.Духайте смело около Вашия Червен скункс.Приятно духане от сега нататък.И да не забравите противогазите.Но какво пък-вонята е от Вашата любима икона -нациста Путин.За рубличките всичко ще изтърпите.Дори и миризмата на любимия вожд.Ха-ха-ха!

26.05.2017 15:47:53

Анонимен

Остави темите на средновековната Византия, виж първоизвора: коя е географската област, в която още в същинската античност и в началото на елинизма е имало македонска държава? Това е същата област, включваща земите днес от Скопие до Тесалия.

26.05.2017 15:47:33

Анонимен

Единственото, което интересува Путин е как да си начесва тъпия комплекс създаден от ниския ръст и малкото лично достойнство, да преодолее униженията от казармата и да продължи да краде. с две думи - пълен комплексар!

26.05.2017 15:33:27

Радко

Не искал да обиди Гърция и България..., но го направи и това е очевадно. Спокойно можеше да не казва нищо по този деликатен въпрос. Впрочем, той засегна повече Гърция, защото свърза мисловно Солун с Гьорето Иванов, който е президент на РМ, а не на Гърция и така излиза, че Солун за руснаците е в РМ. Впрочем, формално погледнато,по времето на Кирил и Мветодий Солун не е в тема Македония, а в тема Тесалоники. Тема Македония от 802г. вече в Одринско.

26.05.2017 15:20:37

Анонимен

Той се размирисал чрез бълване на жлъч и даже завидял на Путин за мнимия "Златен скункс", който си е въобразил. Споко бе, козяшки ятак, на тебе няма нужда да ти се връчва златен такъв, ти си се разсмърдял от събалям тъдява като същински жлъчен скункс.

26.05.2017 15:09:38

Анонимен

Путин вместо да получи от родните путинофили ордена"Кирил и Методий", получи от признателните българи Златния скункс.Честита награда, руски пътешественико и откривателю на историко-географски земи.Да си пазиш скункса и гледай да не получиш и други миризливци.Браво, Фас! Дерзай, молодец!

26.05.2017 15:04:57

Анонимен

Гледайте само да не се наакате от злоба.

26.05.2017 15:03:07

Анонимен

Спасибо, Фас! Ти си ненадминат майстор на автоголове.Продължавай все така.С братским приветом! от признателните богоугодни Кирил и Методий.

26.05.2017 14:07:42

Анонимен

Какъв прекрасен автогол си вкара Путин!Благодарим ти !Макар и с автогол България победи Рассия.

26.05.2017 14:03:29

синонимен

Путин не искаше да ни засегне, наистина. Но нашите пидероатлантичета, които утре ще продадат всеки възможен български лев за космополитното евро, намериха удобен повод по повод Путиновото изказване да изперат нечистите си съвести. За псевдопатриотизма им в лоното на априорната им почит и уважение към бъдещата антинационална интернационално-масонска държава СЕЩ, в чиито условия децата и внуците им няма да си знаят ни произхода, ни историята, какво да говорим? Горко на такива фарисеи-лицемери като тях!!!

26.05.2017 13:46:36

Анонимен

Фаса получи Златния скункс.Ай, честито!Радвайте се , ватници!Вашият фюрер си заслужи миризливата награда.

26.05.2017 13:37:48

Анонимен

Преди няколко дни по един руски канал, една рускиня бранеше Путин пред група протестиращи младежи с думите: "Какво искате от Путин? Той единствен не пие от всички наши досегашни ръководители." сега ясно ли е защо рускиге ватници харесват дребния нацист Путин.Защото той не пиел.Голямата пияна Рассия обожава руския фашист, както Германия обожаваше Хитлер.Рассия вече се превърна в истинска фашизирана страна, начело с един дребен, комплексиран психар-доносник на КГБ.Тогава какво очаквате от тези пияни и неграмотни руски фашисти.

26.05.2017 13:26:30

Анонимен

Кучетата на Фаса- червените тролове.

26.05.2017 13:22:33

Анонимен

Историко-географската земя БЪЛГАРИЯ нама да допусне българофоба и отявлен фашист Путлер да пристъпи в свещената ни Родина В земята на Ботев и Левски няма място за руския плужек и българомразец.

26.05.2017 13:21:15

Анонимен

Много му се вързахте на Путин май, повече, отколкото ви се иска. Зер, ако беше случайник като който и да е държавник от атлантическите васали, и в гроба да биха ви вкарали заради техни директиви и приказки, нямаше да се сетите да реагирате поради безличието им/ви по дифолт. Обаче Путин ви събужда, нещо повече - той ви прави будни, а вие му се сърдите. Защо бе, буда-ли?

26.05.2017 13:19:14

Анонимен

Червените жалки рубладжийски кучета на фашиста Путлер пак ги насъскаха.Отврат!Вашият нацистки идол, с прякор Фаса, стана за посмешище в очите на българите.Нашите икони са Левски и Ботев.А Вашата икона е Фаса и Бледния молец.А за краставите червени псета няма нужда да се говори.Те са смешни и жалки руски подлоги.

26.05.2017 13:18:18

Анонимен

Рускияг фашист, джуджето-нацист Путин не заслужава толкова внимание, а само презрение.Дядото на Путин е бил личен готвач на тиранина Сталин.Та и Путин-това е гледал, това е научил.Това дребно комплексирано човече, заслужава само нашето омерзение.Нищо повече.

26.05.2017 13:10:05

Анонимен

Какъв гаф бе, Путин ви се радва като на кучето на Павлов, натискайки звънеца.

26.05.2017 13:05:04

Анонимен

Колко си умен! Само където, за съжаление, удавниците сме ние. Намерихте повод да излеете справедливия си гняв. Не виждате ли от другаде други възмутителни постъпки спрямо България?

26.05.2017 12:24:11

Анонимен

Такъв гаф. Първо до къде се докара Путин поради международната си изолация? Да прави мили очи на Македония, която е наистина „голям“ фактор в световната политика. Удавник и за сламка се хваща. Но е наистина смешно, защото в изолацията си Путин е стигнал дотам, че да прави мили очи на македонския президент. Историята наистина се повтаря като фарс – Сталин създаде „македонската нация“, а внучето на неговия готвач се опитва да се напъха в обувките му. Жалка и смешна картинка.

26.05.2017 10:33:55

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.